Waar je goed en betaalbaar kunt wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en gelukkig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat onze inwoners op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is de woningnood in Zaanstad hoog. Door de afspraken uit het MAAK.Zaanstad plan, dat op initiatief van VVD Zaanstad is ontwikkeld, worden er de komende jaren veel woningen in elke prijsklasse gebouwd.

(Zie links het menu voor de overige onderwerpen in dit hoofdstuk)

Bouwen

  • Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, alleenstaanden, jonge gezinnen en senioren is hard nodig. Wij willen dat er 20.000 nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. Voor het middeldure en hogere koop- en huursegment moet ook ruimte zijn en dit zorgt voor doorstroming in het lagere segment. Het bouwtempo moet omhoog, zodat het plan Zaanstad 2040 - MAAK.Zaanstad wordt gerealiseerd.
  • Door te blijven bouwen in Zaanstad pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur, vrije huur als bij koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat mensen die kleiner willen wonen, niet langer onnodig een eengezinswoning bezet houden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters. 
  • Bij de bouw van ontwikkelingsprojecten houden we rekening met een percentage groen en goede infrastructuur om de gebieden prettig en leefbaar te houden.
  • Omdat het GGD-terrein gemeentelijk eigendom is hoeft er op de grondprijs geen winst gemaakt te worden. Hierdoor kunnen we deze locatie goed inzetten voor het boven en naast de huidige GGD gebouw toevoegen van sociale huurwoningen, jongerenwoningen, starterswoningen en/of tijdelijke (spoed-)woonruimte voor bijvoorbeeld huisvesting na een scheiding. 
  • Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepele procedures voor nieuwbouw vanuit de gemeente. We bestrijden leegstand door het combineren van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Zo zorgen we voor een prettige en leefbare stad. Ook pakken we speculatie op de huizenmarkt aan.
  • 20.000 woningen kunnen niet gerealiseerd worden door alleen binnenstedelijk te bouwen. Wij willen de groene contouren van de stad nader beschouwen, gekoppeld aan de bouwbehoefte van Zaanstad. Bouw binnenstedelijk waar het kan en buitenstedelijk waar het moet. Er is ook grote behoefte aan grondgebonden woningen, een huis met een tuin. Daarom willen wij in overleg met de Provincie en het Rijk onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het gebied tussen Rooswijk en Wormerveer ten westen van het spoor geschikt te maken voor woningbouw.
  • We willen ruimte voor vrije woningbouwkavels, waar de koper zelf een woning kan (laten) bouwen.
  • Wij willen geen stapeling van extra Zaanse eisen, anders dan bepaalde welstandseisen. Bouw conform de wettelijke norm anders komt de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen verder onder druk.
  • Bij nieuwbouw van scholen willen wij woningen boven de school realiseren waar dat mogelijk is.
  • Veel mensen blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen wijk wonen. We zetten daarom in op het bouwen van meer woningen waar je goed oud kunt worden en woonvormen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen (Knarrenhof®). Zo kun je met ondersteuning zelfstandig blijven wonen. 
  • De gemeente moet aan de slag met creatieve nieuwe woonvormen waar behoefte aan is. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen blijven wonen. We willen plaatsing van (luxe) containerwoningen mogelijk maken. Deze zijn snel geplaatst en ook weer snel verplaatst. 
  • We willen dat er nieuw beleid wordt geformuleerd voor het bouwen in de linten met als voorwaarde dat het karakter van de lintbebouwing niet wordt aangetast. In de lintbebouwingen van de Zaanse dorpen moet het mogelijk zijn om op de eigen grond zogenaamde kangoeroewoningen te bouwen of een grote woning te splitsen. 
  • Er is behoefte aan meer woningen en Zaanstad is een waterrijke gemeente. Wonen op water is een kansrijke nieuwe woonvorm die de gemeente verder dient te onderzoeken.
  • De visie linten, dijken en paden moet onderdeel worden van de omgevingsverordening van de provincie. (Zaanse linten, dijken en paden) Wij hebben onze zienswijze naar de provincie gestuurd. 
  • Wij willen de regels voor het splitsen en omzetten van woningen versoepelen. Het moet voor woningeigenaren mogelijk zijn om van één woning twee woningen te maken binnen het gestelde beleid. (Zaanstad.nl - Woningsplitsing) Belangrijk is dat wordt gecontroleerd op de handhaving van het nieuwe beleid waardoor oneigenlijk verkameren niet meer is toegestaan.

Sociale huurwoningen

  • Het percentage sociale huurwoningen in Zaanstad is één van de hoogste in Nederland. Daarom willen wij bij nieuwbouwprojecten maximaal 20% sociale huur. Met een mix van sociale huurwoningen en middeldure huur- en koopwoningen zullen wijken de gewenste sociale structuur krijgen. 
  • De Gemeente moet in overleg met de woningcorporaties grondposities verdelen. 
  • Met woningbouwcorporaties maken we afspraken over het voorkomen van scheefwonen en het stimuleren van doorstroming. Sociale huurwoningen zijn alleen voor hen die dat echt nodig hebben. Wordt het inkomen hoger, dan zal de huur omhoog gaan of zal diegene moeten verhuizen.
  • We zijn een groot voorstander van tijdelijke huurcontracten bij sociale huurwoningen waarbij periodiek wordt gekeken of de sociale huurwoning nog passend is (qua inkomen, grootte en omstandigheden).
  • We ondersteunen de wens van de woningcorporaties om tot 2040, 2500 woningen transitie gereed voor verduurzaming te maken. (Vastgoedsturing-7-stappenplan) Corporaties willen samen met partners de verantwoordelijkheid nemen voor vernieuwen of sloop en nieuwbouw.
  • De VVD wil met respect omgaan met ons erfgoed, maar niet door de gemeente vooraf gestelde extra restricties maar per situatie afspraken maken.
  • In het geval van sociale huurwoningen en de huidige lange wachtlijsten willen wij dat Zaanse inwoners voorrang krijgen binnen Zaanstad.
  • We zorgen voor tijdelijke huisvesting volgens de doelstellingen die het Rijk ons oplegt, eventueel in container- of gedeelde woningen, voor migranten met een verblijfsvergunning, maar we willen hun voorrangspositie bij sociale huurwoningen afschaffen. Deze woningen zijn voor onze Zaanse inwoners.
  • Wanneer er in Zaanstad personeelstekorten bij cruciale beroepen zoals agenten, leerkrachten en verplegers zijn, geven we hen voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning. 
  • Wij willen investeren in meer toekomstbestendige woningen en kleinschalige woonvormen voor senioren waar het mogelijk is met behulp van zorg te blijven wonen gedurende het ouder worden. We ondersteunen een woonvorm zoals Het Knarrenhof®. Gezamenlijk opdrachtgeverschap kan hiermee bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe woonvormen.

Renovatie en transformatie

  • De funderingsproblematiek moet de gemeente blijven oppakken en daar waar mogelijk de oplossingen ondersteunen. In beginsel draagt de eigenaar van een pand het risico van funderingsproblemen.
  • We bestrijden leegstand door het combineren van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Ook verruimen we vestigingsmogelijkheden, door het opstellen van ruime bestemmingsplannen. Kantoorpanden die leeg staan moeten sneller beschikbaar zijn voor transitie naar huur- of koopwoningen voor Zaanse inwoners. Zo maken we de stad prettig en leefbaar.
  • De VVD wil met respect omgaan met ons erfgoed. Wij willen geen door de gemeente vooropgestelde extra restricties, maar per situatie afspraken maken.
  • Wij willen dat Zaanse inwoners voorrang krijgen binnen Zaanstad bij het verkrijgen van sociale huurwoningen.
  • We willen oude industriële gebouwen niet slopen maar indien mogelijk transformeren tot woningen met behoud van hun industriële karakter.
  • Bij nieuwbouw, ontwikkelingen of groot onderhoud denken we na hoe onze openbare ruimte kan worden ingericht voor buitensport. We vragen daarbij actief aan onze inwoners om mee te denken.  
  • Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren dient Zaanstad een prettige stad te zijn waar zij gelukkig kunnen verblijven. We spannen ons er daarom voor in om het leefklimaat van huisdieren zo goed mogelijk te maken. Dat betekent groen, ruimte en veilige uitlaatplekken voor huisdieren in Zaanstad.