Een gemeente is pas gezond als de financiën op orde zijn. Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daar gaan we zuinig en verstandig mee om. De belasting houden we zo laag mogelijk. In Zaanstad zijn de leges voor een omgevingsvergunning hoog ten opzichte van vergelijkbare gemeenten. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan in alle gemeenten onder druk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van belastinggeld.
(Zie links het menu voor de overige onderwerpen in dit hoofdstuk)
Lokale belastingen
Alle lokale lasten mogen niet sneller stijgen dan de inflatie (geldt ook voor de parkeertarieven en kosten van vergunningen).
We willen de belasting op de eigen woning (OZB) maximaal met een inflatiecorrectie verhogen. Een stijging van de waarde van huizen heeft geen invloed op de hoogte van de OZB.De hondenbelasting is niet meer van deze tijd en dient te worden afgeschaft.Wij willen een bevriezing van de tarieven voor parkeervergunningen.Wij willen een toeristenbelasting die acceptabel en verantwoord is en waarmee we de regio en het verblijf in Zaanstad niet uit de markt prijzen.De gemeente moet met Airbnb en Bed & Breakfast gelegenheden controleren op de afdracht van toeristenbelasting.Het is te overwegen om de toeristenbelasting voortaan per verblijf in plaats van per nacht te rekenen of voor een maximaal aantal dagen. Het langer verblijf wordt daarmee gestimuleerd.We willen de precarioheffing afschaffen.Ook voor een gunstig ondernemingsklimaat mogen de lokale belastingen niet verder stijgen , behoudens de inflatiecorrectie.Wij willen geen erfpacht meer. Nieuwe woningen staan alleen nog maar op eigen grond.Bestaande erfpachtcontracten moeten worden omgezet naar huurkoop, zodat de gebruikers op termijn vanzelf eigenaar worden tegen een marktconforme prijs. Ook afkoop van de erfpacht met korting (door het verduurzamen van een woning) moet mogelijk blijvenDe gemeentelijke leges zijn gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Het is niet acceptabel wanneer allerlei kosten op inwoners afgewenteld worden. Alle legeskosten hoogstens tegen laagst mogelijke kostprijs (m.a.w. geen winst maken en inefficiënties niet meerekenen!). Zo nodig egalisatiereserve vormen, indien het ene jaar een surplus oplevert, dat dan weer ingezet kan worden in een jaar met een tekort op de leges.De tarieven voor begraafplaatsen alleen verhogen met de inflatiecorrectie.De vergunningen voor kleinschalige evenementen moeten afgeschaft worden. Door dit te bewerkstelligen zorgen we voor meer samenhorigheid in de wijken, betrokkenheid en veiligheid. Bij een jaarlijks evenement willen wij een vergunning voor meerdere jaren.Begroting (Huishoudboekje van de gemeente)
De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn transparant. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudige inzage waaraan geld is besteed en welk effect is bereikt.
Wij willen mensen die 'gratis' zorg vanuit de gemeente krijgen ook inzicht krijgen in de kosten hiervan want gratis bestaat niet. We geven niet meer geld uit dan er binnenkomt. De gemeente Zaanstad is een zwaar lenende gemeente. Wij pleiten voor een grens van de druk van de kapitaallasten op de exploitatie. De omvang van de leningen moet in verhouding blijven staan tot de totale exploitatie, zodat deze leningen niet problematisch worden en de aflossingen en rentebedragen een te groot effect gaan hebben op onze begroting.Overschotten dienen te worden gedoteerd aan het Eigen Vermogen of gebruikt worden om leningen af te lossen om daarmee de solvabiliteit te versterken.Eenmaal toegewezen subsidies lopen soms automatisch door. Alle subsidie-afhankelijke relaties dienen periodiek kritisch te worden bezien. Contracten dienen duidelijk meetbare doelstellingen en prestaties te bevatten.Kosten voor kwijtscheldingen van schulden dekken we niet meer vanuit het tarief maar dekken we vanuit het armoedebeleid. Hierdoor daalt het tarief voor de rest van de stad.Onze lobby richting de ministeries in Den Haag moet sterker worden door wethouders/raadsleden zitting te laten nemen in lobby/samenwerkingsverbanden. Lobby richting rijk m.b.t. gemeentefinanciën: De taken die bij de gemeente zijn neergelegd hebben onvoldoende financiering gekregen.