Artikel nieuwsbrief oktober - Cees Loggen

Geachte leden, In aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen van maart jongstleden heb ik het besluit genomen om mijzelf niet meer te kandideren voor het fractievoorzitterschap. Zes jaar heb ik dat met veel plezier gedaan en gedurende die periode heb ik daar vele mooie en plezierige herinneringen aan overgehouden maar ook vervelende zoals de affaire Hooijmeijers.

Wel heb ik er voor gekozen om mijzelf kandidaat te stellen voor de 2e portefeuille van de VVD in de Provincie. Ik ben sinds 26 mei van dit jaar verantwoordelijk ben voor Water, Waterrecreatie, Wadden, Grote wateren, Europe, ICT en P&O.

Gedurende de eerste maanden ben ik veel op werkbezoek geweest. Ik heb in een korte tijd een hoop bijgeleerd, met name op het veelzijdige terrein van Water. Waterveiligheid, Meerlaagse veiligheid, Kaderrichtlijn water (KRW), Dijkversterkingen, Afsluitdijk 2.0 en nog een hele hoop andere begrippen heb ik een korte tijd eigen gemaakt.

De Provincie werkt binnen het domein Water met veel partners samen. Met een flink aantal heb ik inmiddels kennis mogen maken zoals de drie waterschappen die onze provincie rijk is. PWN (een 100 procent dochter van de provincie) een bedrijf dat niet alleen zorgt dat wij dagelijks schoon drinkwater krijgen uit onze kraan, maar daarnaast ook nog een vooraanstaande positie in de wereld inneemt als het gaat om innovatie op het gebied van drinkwaterwinning. En natuurlijk ook vele wethouders van onze Noord-Hollandse gemeenten.

Een project wat ik met meer dan gemiddelde belangstelling volg en me mee mag bezighouden is de Markermeerdijk. Deze dijk loopt van Volendam tot Amsterdam. 33 kilometer van deze dijk voldoet niet maar aan de hedendaagse norm en is deels op deze nieuwe normen afgekeurd. Om die redenen zal de komende jaren deze dijk worden versterkt. Het Rijk is opdrachtgever, het waterschap HHNK is opdrachtnemer voor deze dijk. De provincie is vergunningverlener en waakt over de ruimtelijke kwaliteit van de dijk. Wij zullen waar mogelijk ook proberen om daar kansen mee te koppelen. Bijvoorbeeld als er dan toch een stuk nieuwe dijk komt, kunnen wij er dan niet gelijk een recreatief fietspad op aanleggen, een steiger of een stuk nieuw natuur.

Hoewel de Zaanstreek niet aan de dijk ligt, krijgen wij in deze regio wel natte voeten als deze dijk doorbreekt. In februari is het 100 jaar geleden dat deze dijk voor het laatst doorbrak, 16 mensen verloren bij de ramp het leven.

Sinds die tijd is er een hoop veranderd. Inmiddels wonen er 1,2 miljoen mensen achter deze dijk en is de economische waarde achter de dijk meer dan 25 miljard euro. Voldoende redenen om met de grootste aandacht dit project samen met de partners ter hand te nemen en dijk weer op sterkte brengen zodat wij ook voor de komende 100 jaar droge voeten houden.

Met vriendelijke groet,

Cees Loggen