Artikel nieuwsbrief oktober - Barbara Visser

Beste leden, Het is alweer een tijd geleden dat ik een berichtje heb mogen schrijven in de VVD-nieuwsbrief. Sinds de laatste keer is er veel gebeurd. In tegenstelling tot wat menigeen had voorspeld of zelfs had gehoopt zit het Kabinet er nog steeds. Er zijn inmiddels vele hervormingen op het terrein van bijvoorbeeld de zorg, woningmarkt en sociale zekerheid doorgevoerd. Maar bovenal is er veel van onze inwoners en ondernemers gevraagd. Gelukkig beginnen we nu de resultaten van deze inspanningen te zien. De bedrijfsinvesteringen nemen toe, de woningmarkt herstelt, de werkeloosheid begint af te nemen, kortom de economie trekt aan! Afgelopen week is bekend geworden dat Nederland weer in de top 5 van de meest concurrerende economieën wereldwijd is toegetreden. Zijn we er dan? Helaas nog niet, want teveel mensen staan nog aan de kant en profiteren onvoldoende van het economische herstel. Vandaar dat we in 2016 het bedrag van 5 miljard euro aan belastingverlaging gaan doorvoeren.

De wereld om ons heen staat ook niet stil. Of het nu Griekenland, Syrië of Oekraïne is: onze aardbol staat momenteel op diverse plekken in brand! Dit merken we direct door de vluchtelingenstroom naar Europa. Dit probleem hebben we als VVD eerder dit jaar aan de orde gesteld door een asielplan te presenteren voor Europa met dichte ‘grenzen’, een gerichte arbeidsmigratie en het creëren van veilige havens in de regio.

Wist u dat we nu ongeveer 4 miljard euro investeren voor ruim 99% van alle vluchtelingen wereldwijd? Daar tegenover staat dat we in Europa een veelvoud van dit bedrag uitgeven voor de andere 1%. Dit kan en moet anders. Wij moeten ons hierbij realiseren dat de verzorgingsstaat in Nederland, zoals we die kennen, niet samengaat met een systeem van open grenzen. Een aantal maanden geleden, bij de presentatie van het plan, werd de VVD nog populisme verweten. Maar inmiddels heeft het kabinet het VVD-plan omarmd. Ook hier geldt dat dit nog niet alles oplost. In Zaanstad zien we nu dichtbij de gevolgen van de vluchtelingenstroom met het tijdelijke tentenkamp. Ik kan hier nog heel veel over vertellen, maar ik zal dit bewaren voor een volgende nieuwsbrief.

Maar eigenlijk wilde ik het hier allemaal niet over hebben in mijn bijdrage aan de nieuwsbrief. Ik was namelijk van plan om te stilstaan bij het imago van Zaanstad in Den Haag. Als ik nu op een afstand de Zaanse politiek volg in de media en twitter dan lijkt het allemaal wel kommer en kwel. Maar gelukkig is het beeld van Zaanstad in het Haagse een andere. Onze stad wordt hier gezien als een gemeente die voorop wil lopen om te experimenteren met nieuwe regels: of het nu gaat op het gebied van de ruimtelijke ordening of binnen de zorg en sociale zekerheid. Ik zie een gezonde portie lef in combinatie met een ‘handen uit de mouwen’-mentaliteit. Dit wordt steeds meer opgemerkt in de politieke hoofdstad. Dit heeft veel tijd en energie gekost de afgelopen jaren, maar met resultaat. Ik hoop dat Zaanstad dit vasthoudt, want juist deze gemeente heeft zoveel te bieden. Ik hoef u dit als Zaankanter uiteraard allemaal niet te vertellen anders dan dat we hier trots op mogen zijn!

Uiteraard kunt u mij altijd mailen naar aanleiding van deze bijdrage

voor vragen, opmerkingen en suggesties:

b.visser@tweedekamer.nl

Tot een volgende keer in Zaanstad!

Met vriendelijke groet,