Op je fiets in het bouwverkeer

Bouwers in Saendelft, scholen en de gemeente hebben afgesproken dat er voor kwart voor negen geen vrachtverkeer door de wijk rijdt. Maar de chauffeurs blijken daar niets van te weten. Die rijden om tien over acht met een dieplader, truck en een kraan over de Witte Ring en de Kreekrijklaan. Raadslid Inge Felices Hernandez (DZ) stuurde foto’s van het bouwverkeer gemaakt op vrijdagochtend naar wethouder Addy Verschuren. De avond tevoren had zij de wethouder al gezegd dat de afspraken geschonden werden. Volgens de wethouder, die met de projectontwikkelaar heeft gebeld, hield het bedrijf het bijna voor onmogelijk. Het bouwplan dat bekend staat als ’het oortje’ is nog in de heifase.

Maar vrijdag gebeurde het opnieuw en bij navraag bleken de chauffeurs van geen afspraak te weten.
De route van het bouwverkeer naar Poort van Saendelft-West kruist die van leerlingen van Het Koraal en De Delta. Felices Hernandez en haar VVD-collega Armagan Babaoglu (VVD) vinden het van het grootste belang dat kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Het bouwverkeer moet daarom wachten tot alle kinderen op hun stoel zitten. Maar Felices Hernandez zag eerder al hoe een volgeladen zandauto over de Witte Ring reed, met aan beide kanten van de weg fietsende schoolkinderen. Zij hield haar hart vast.

Wethouder Addy Verschuren neemt de klachten over bouwverkeer hoog op. Hij wil dat mensen het laten weten als zij zien dat de afspraken niet worden nagekomen. Als dat gebeurt zal de gemeente de bouwer aanspreken.
Het is nu belangrijk dat het vrachtverkeer voor het oortje zich aan de afspraken houdt, het is nog veel belangrijker dat het later goed verloopt als de bouw van Kreekrijk begint. Dan is de stroom bouwverkeer veel groter dan nu. Volgens Verschuren worden de afspraken voor de bouw van Kreekrijk nu gemaakt. Daarbij wordt ook gekeken naar de inzet van verkeersregelaars, zegt Verschuren.
Wie in Saendelft toch bouwverkeer ziet rijden voordat de scholen beginnen, moet de gemeente bellen om te bereiken dat er iets aan gedaan wordt. Politie en handhaving kunnen namelijk niets doen.