College investeert in werk, zorg en toerisme

Begroting 2016: Bevriezing woonlasten voor inwoners Het college van Zaanstad wil investeren in werk, zorg en toerisme. Dit staat in de begroting 2016-2019 die zij heeft aangeboden aan de raad. In deze begroting is ruimte om de woonlasten te bevriezen, behoedzaam te investeren en er vinden geen bezuinigingen plaats. Wethouder Dick Emmer (Financiën) ‘We scheppen ruimte voor de belangrijkste maatregelen waar­voor het draagvlak groot is: investeren in de zorg, meer mensen aan het werk krijgen en het bevorderen van toerisme. Om in de toekomst goede voorzieningen, goede woningen en voldoende werkgelegenheid te hebben, heeft Zaanstad een stevige investeringsagenda nodig (MAAK.Zaanstad). Deze agenda vullen we in gesprek met partners en inwoners in.’ De begroting wordt 12 november in de gemeenteraad besproken.

Investeren in mensen
Behoedzaam investeren is het uitgangspunt voor deze begroting. De afgelopen jaren waren forse bezuinigingen nodig om de begroting op orde te houden. Tegelijkertijd zijn er ook resultaten geboekt. Voorbeelden daarvan zijn de transitie in het sociaal domein en de realisatie van Inverdan en Saendelft.
‘Het college houdt vast aan de koers die bij de Kadernota is ingezet’, zegt wethouder Emmer. ‘De basis is op orde en investeringen in mensen en stad zijn doorgegaan. We zijn op de goede weg en nu we de ruimte hebben, is het goed om de basis die we hebben te versterken. Extra investeren in de zorg en ondersteuning voor mensen, vinden we als college belangrijk. Zaanstad wil een maatschappelijk sterke stad zijn, met goede voorzieningen, een goede kwaliteit woningen en openbare ruimte, waar mensen graag willen wonen en werken.’
 
Investeren in de stad is investeren in mensen

De maatschappelijke vraagstukken op het gebied van wonen, meedoen in de samenleving, werken en infrastructuur vragen om een integrale aanpak. Funderingsproblematiek en perspectief op werk zijn onderdeel van het armoedevraagstuk, kans op werk is sterk verbonden met de onderwijsagenda én met de ruimte in de stad voor bedrijven om uit te breiden of zich te vestigen. Als het inkomen van mensen stijgt, komt de doorstroming op gang en krimpen de wachtlijsten voor sociale woningen.
Het college van Zaanstad wil extra werkgelegenheid creëren door het aantrekken van bedrijven. Stedenbouwkundige ontwikkelingen krijgen extra aandacht, o.a. op het gebied van woningbouw en infrastructuur. Via MAAK.Zaanstad wordt hier verder invulling aan gegeven.
Door investeringen in het warmtenet kunnen zowel de woon- als de milieulasten verder omlaag worden gebracht.
 
Geen lastenverzwaring
De ambitie van het college is om de lasten voor inwoners te verlagen. In deze begroting blijven de gemeentelijke tarieven gelijk en vindt geen inflatiecorrectie plaatst.
 
Extra investeringen in 2016
De begroting van Zaanstad bedraagt ruim € 450 miljoen. Het college stelt voor om komend jaar extra te investeren in het sociaal domein door € 450.000 oplopend tot € 2,5 miljoen te gebruiken voor het duurzaam aan het werk krijg van mensen met een arbeidsbeperking en € 4 miljoen in de transformatie van het sociaal domein (processen eenvoudiger en goedkoper maken voor burgers en instellingen, investeren in netwerken van professionals en andere betrokkenen, etc.).
Het college stelt ook voor om te investeren in het versterken van toerisme door het budget voor evenementen, toerisme en streekmarketing te verhogen met € 550.000 en € 100.000 toe te voegen aan de restauratiebegeleiding bij monumenten. De wens is om € 5410.000 toe te voegen aan het budget voor onderwijshuisvesting. Veel mensen kijken of er een goede school is als ze zich in een nieuwe wijk willen vestigen en goede gebouwen kunnen een vliegwiel voor wijkontwikkeling zijn. Bovendien is het voorstel € 250.000 extra in te zetten voor verbetering van de woningvoorraad.
Voor de net vastgestelde detailhandelsvisie is € 100.000 uitvoeringsbudget nodig en beschikbaar. Zaanstad wil eerder dan wettelijk voorgeschreven op een milieuvriendelijke wijze onkruid bestrijden, dat vraagt € 150.000.
Tot slot verwacht het college, in verband met de toestroom van vluchtelingen, de komende twee jaar € 250.000 per jaar nodig te hebben.
 
Begroting visueel en bespreking in de raad
Op www.zaanstad.nl (zoekterm begroting) is de begroting van de gemeente Zaanstad te vinden. Daarin wordt aangegeven welke beleidsvoornemens de gemeente heeft, hoeveel geld daarmee is gemoeid en uit welke bronnen die middelen afkomstig zijn. Door middel van compacte overzichten en diagrammen (grafieken) zijn per programma, deelprogramma en beleidsveldniveau te zien welk bedrag waarvoor is gereserveerd en hoe het geld van de gemeente komend jaar is verdeeld.
De begroting wordt op 24 september aangeboden in het Zaanstad Beraad. Vanaf vrijdag 25 september is op de website een filmpje over de begroting te zien. De vaststelling van de begroting vindt plaats tijdens de vergadering van de gemeenteraad op 12 november.

Gemeente Zaanstad

Zet cookies aan om de video te tonen.