In gesprek over Zaanstad 2030

Hoe ontwikkelt Zaanstad zich verder, nu het grote project Inverdan in de laatste fase is beland? Op basis van Zaanstad anno 2015 willen college en raad komen tot een Plan van de Stad, een agenda voor de komende 10-15 jaar. Daarvoor willen de fracties actief in gesprek met de Zaanse samenleving.

In 2009 stelde de raad met Zaans Evenwicht een toekomstvisie voor 2040 vast: Na zes jaar is een eerste balans opgemaakt. Vraagstukken als hoe om te gaan met de industrie in de stad, de woningvoorraad en de eigen rol in de grote metropoolregio Amsterdam blijven actueel.

VVD-fractievoorzitter Gerard Ram staat te trappelen om hierover met bewoners van gedachten te wisselen. “Het gaat dan
om grote lijnen en niet over issues als een brug of straat. Maar vinden we bijvoorbeeld eigenlijk allemaal wel dat er woningnood is? De raad moet vooral gesprekken tússen Zaankanters faciliteren. Ik kan me voorstellen dat bewoners hun eigen deskundigheid en kwaliteiten willen inzetten voor deelprojecten of themasessies. Dat zou mooi zijn!” Voor de uitvoerings- en investerings agenda Plan van de Stad is zo’n 12 miljoen euro uitgetrokken.

Ram: “Dat maakt het geen loze belofte, al zal de raad bijvoorbeeld moeten blijven uitleggen waarom niet alles mogelijk is en algemeen belang soms bepalend is.”

De vorm waarin Zaankanters worden betrokken, wordt later bepaald. “Je kunt denken aan een pop-up store, een opvallende infobus die door de stad rijdt of een online ideeënplatform”, somt GroenLinks-fractievoorzitter Paul Laportop. “De voltallige raad moet hier de schouders onder zetten. We moeten bewoners meenemen in het traject, goed op de hoogte houden en duidelijk communiceren. Uitleggen hoe uiteindelijk besluiten worden genomen. En laten we vooral werken aan toekomstgerichte oplossingen. Zaanstad heeft bijvoorbeeld heel veel energie-onzuinige woningen. Als we die aanpakken, zullen de generaties na ons daarvan ook profijt hebben.”

Wat is het Plan voor de Stad?

In het Plan voor de Stad komt te staan wat er de komende tien jaar moet gebeuren om dichter bij het Zaans Evenwicht te komen. Het beginpunt voor het proces is de Staat van de Stad, een analyse van Zaanstad anno 2015, die 17 april is gepresenteerd tijdens een raadsconferentie in het Zaantheater.

bijlage - Staat van de stad - Analyse 2015