Extra OZB verhoging terug gedraaid

Vanavond hebben alle partijen in Zaanstad hun mening gegeven over de kadernota 2016-2019. Namens de VVD heeft fractievoorzitter Gerard Ram gesproken;

Voorzitter, Geachte aanwezigen,
De kadernota laat zien dat we met ons gevoerde beleid de vruchten kunnen plukken van jaren scherp aan de wind zeilen. Het was noodzakelijk om de afgelopen jaren te bezuinigen, maar nu liften we weer mee op de tekenen van herstel van de economie. Zaanstad staat er financieel goed voor en de behoedzame koers in deze kadernota begrijpt de VVD. De drie speerpunten uit deze kadernota zijn -Minder woonlasten, -Investeren in de stad en -Investeren in de 3 Decentralisaties zullen wij als VVD ondersteunen. De VVD wil het college bedanken voor de inzet en de vastberadenheid die zij toont bij het uitvoeren van het coalitieakkoord en de ambtenaren en griffie voor hun ondersteuning.

Zaanstad heeft nu nog te hoge woonlasten ten opzichte van andere grote gemeenten. De ambitie van de VVD is om de gemeentelijke woonlasten voor onze inwoners te verlagen. Vorig jaar was er ruimte voor een eerste stap. Iedereen die rioolheffing betaalt profiteerde daarvan. Voor het eerst in 13 jaar steeg het tarief niet. En nu in deze kadernota wordt een tweede, en voor de VVD, belangrijke stap gezet om de woonlasten aan te pakken. De extra stijging op de OZB wordt teruggedraaid en daar is de VVD blij mee.

In november 2013 is een motie aangenomen om het tarief toeristenbelasting in de periode 2014-2017 jaarlijks met € 0,25 cent te verhogen. De VVD wil dit nog steeds niet en ons voorstel is om niet meer extra te verhogen. Een redelijk tarief van de toeristenbelasting kan de aantrekkingskracht van Zaanstad alleen maar vergroten. Wij zullen daarom met een motie komen.

Onze inwoners blijven zich veiliger voelen dan inwoners van andere grotere steden. De VVD vindt dit een positief en belangrijk signaal en het is dan ook een goede zaak dat het college blijft handhaven op de bestaande regels die de veiligheid en leefbaarheid van onze stad vergroten en overlast tegengaan.

Voorzitter,
Steeds meer mensen durven weer plannen te maken voor de toekomst, zoals het kopen van een huis of het investeren in een nieuwe bedrijfsruimte. Het herstel van de crisis heeft zich definitief ingezet, maar we zijn er nog niet. Verder investeren om ons Zaanstad toekomstbestendig te maken is echt nodig.
En om te bepalen hoe en waar we dat doen is het “Plan van de stad” hard nodig. Het is een voornemen uit het coalitieakkoord dat de VVD ondersteunt. Samenwerking met inspraak is niet zomaar goed geregeld en daarom moet het proces om een “Plan van de stad” te maken nu wel van de grond komen en heeft volgens de VVD echt prioriteit.

De gemeente moet het bedrijfsleven blijven ondersteunen zodat er nieuwe banen bij kunnen komen. Dat helpt om meer gedifferentieerde bedrijven naar Zaanstad te laten komen zodat er voor iedereen, op elk niveau, werk kan zijn. En dat helpt mensen met een uitkering weer een baan te vinden of te voorkomen dat er een uitkering nodig is.

Er moeten meer woningen worden bijgebouwd. In Zaanstad is er nu al een tekort van 5%. Extra woningen zorgt ook voor meer mensen en daardoor neemt de druk op de verschillende verkeersknelpunten toe. De VVD kijkt dan ook uit naar de uitkomsten van het toegezegde onderzoek waarin de verschillende ontwikkelingen zoals het doortrekken van de A8-A9, MIRT verkenning A7-A8, Spoorse doorsnijdingen in het kader van Hoog Frequent Spoor “en dan met name Guisweg” aan elkaar worden gekoppeld. En om zodoende een integrale oplossing te ontwikkelen die de doorstroming in Zaanstad bevordert.

Dankzij het vorige en huidige college is Zaanstad koploper in de voorbereiding en uitvoering van de 3 decentralisaties in het Sociale Domein, en daar mogen we trots op zijn. Echt transformeren van de decentralisaties kost tijd en vraagt om begrip en middelen. Het college verhoogt tijdelijk de uitvoeringskosten, zodat men alle spelers in het veld mee kan nemen in deze grote maatschappelijke verandering. De VVD ondersteunt deze aanpak. De komende jaren blijft de VVD zich ook sterk maken om voorstellen in te dienen die instroom in de bijstand beperken en uitstroom naar werk verhogen. Onze fractie zal met een motie komen om het aannemen van flexibel en tijdelijk werk voor bijstandsgerechtigden aantrekkelijker te maken.

Ter afsluiting, voorzitter. De VVD zal zich de komende jaren blijven inzetten voor:
een sterke Zaanse economie, goede bereikbaarheid, lastenverlichting en gezonde financiën.

En daarmee beëindig ik mijn betoog. Dank u wel voorzitter,

Gerard Ram