De volgorde van de vergadering is middels een loting per programma, beginnend met financiën. Eerst werden alle debatten gevoerd, waarna de stemming over de moties en amendementen volgden. Vanuit een deel van de oppositie kwam een voorstel om de raad mee te nemen in alle bezuinigingen middels scenario schetsen.
Het tijdspad dat gegeven werd in dit voorstel is echter voor het college niet haalbaar. Zij staan voor een grote uitdaging door het eerdergenoemde ravijnjaar en hebben ook te maken met de cijfers vanuit het rijk die pas komen na de genoemde data.
Partij voor de Dieren kwam met een motie over de rioolheffing. Zij vragen hierin om een onderzoek te doen naar de kosten voor groot- en kleingebruikers. Het doel erachter is om de kosten te verrekenen naar rato. Dit is volgens de VVD niet wenselijk omdat de verhoudingen tussen de twee soorten gebruikers scheef is.
Grootverbruikers zouden hierdoor 4 keer meer moeten betalen. Het eerste programma sloot af met twee GroenLinks moties, beide gericht op het toerisme. In plaats van een vast bedrag aan toeristenbelasting willen zij hier een percentage van maken gebaseerd op de hotelkamer prijs. Hiermee belast je de toerist die in een duurder hotel zit meer in verhouding hetzelfde, maar in de portemonnee meer. Met de andere motie wilde ze een dagtoeristen belasting invoeren. Dit gaat in tegen onze eerder vastgestelde toeristenvisie en maakt de stad minder aantrekkelijk voor toeristen om te komen. Jammer genoeg was een meerderheid van de raad het wel eens met deze motie en daarom is hij aangenomen.
Het tweede programma van de avond betreft samen werken aan Zaanstad. Hierin heeft de PvdA een motie ingediend over het vergroten van de diversiteit en representativiteit binnen de gemeentelijke organisatie van Zaanstad. De VVD is van mening dat de juiste en meest geschikte mensen voor de vacature moet worden gekozen, ongeacht bijvoorbeeld kleur, achtergrond of seksuele voorkeur. Een andere motie van de PvdA hebben wij meer sympathie voor en steunen wij dan ook. Deze motie verzoekt het college om gebiedsgericht te gaan werken. Binnen de verschillende gebieden zijn (grote) verschillen die vragen om een verschillende aanpak. Het college gaf aan dit al te doen, maar vindt de motie een steun in de rug van de raad om hier verder mee door te gaan.
Na de pauze ging de vergadering verder met het programma kunst en cultuur. ChristenUnie heeft voor dit programma een motie ingediend gericht op de situatie van de muziekschool en Fluxus. De motie vraagt om in te grijpen in de situatie, maar niet binnen een haalbaar tijdspad. Bovendien vertrouwen wij op de kennis en kunde van de portefeuillehouder om het conflict juist te begeleiden en te beoordelen.
Het PvdA kwam met een voorstel om een monument ter ere van de gastarbeiders in Zaanstad te onderzoeken. Het is volgens ons een mooie en eervolle gedachte, maar we hebben echter het geld hard op anderen plekken nodig in Zaanstad.
Op het onderwerp A8-A9 kunnen we kort zijn. De SP wil graag dat de reservering van 14 miljoen voor de (nog te bouwen) verbinding wordt verwijderd. De A8-A9 is een ongelofelijk belangrijke verbinding die wegens gezondheids- en mobiliteitsredenen er zo snel mogelijk moet komen. Het verwijderen is absoluut geen optie.
Een van de politieke hoogtepunten in de vergadering was de stemming over de zero-emissie zones in Zaanstad. Uiteindelijk heeft een meerderheid voor een amendement, waarvan de VVD kartrekker was, gestemd. Hierdoor worden de zones pas in 2030 ingevoerd. Hiermee geef je ondernemers 4 jaar langer de tijd om zich op deze grote overgang te kunnen voorbereiden. De voorspelling vanuit de ambtelijke kant was dat er anders 200/250 ontheffingen verleend moesten worden, per jaar.
Van de auto naar de fiets: Het dam tot damfietspad. ChristenUnie ziet het fietspad liever niet komen. Het is een investering die vanuit de Vervoerregio Amsterdam (VRA) is gedaan. Hiermee zijn wij niet de enige investeerders. Daarnaast is het ook een goede toevoeging aan het (fiets)wegennetwerk in onze regio en daarom hebben wij tegen dit voorstel gestemd.
Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.
Fidel Lopes
Fractievoorzitter VVD Zaanstad