Verslag Raadsvergadering 17 oktober 2024

Deze drukke begrotingsmaand staat er natuurlijk veel meer op de planning en daarom was er op 17 oktober 2024 een raadsvergadering. Niet veel op de agenda maar ook wij kennen onze Raad dus de verwachting was dat het niet vroeg zou worden… (zie voor de eindtijd het einde van dit verslag ;)).

De opening van de vergadering werd verzorgd door Michael van der Meer namens BMX Zaanstad. Hij wilde de Raad een bokaal aanbieden voor het harde werk van de afgelopen jaren voor de realisatie van zijn BMX track.

Het vervolg van de avond begon met een fris nieuw gezicht in onze raad namelijk mevrouw Edjer voor GroenLinks. Met een verslag van de commissie van geloofsbrieven begon deze installatie. Na de woorden van de burgermeester, de bloemen en felicitaties konden wij naar de inhoud. De raad heeft voor een herstelbesluit voor De Bonte Belevenis en twee benoemingen voor Raad van Toezichten gestemd.

De debatavond begon met het debat over de Westzijde 390 in Zaandam. Een ontwikkelaar wil een stukje onbebouwde grond op dit adres bebouwen met ongeveer 30 zorgwoningen. De VVD vindt dit een prima startnotitie want er is een grote behoefte aan woningen zoals deze. Alle aanpassingen die de andere partijen willen doorvoeren vinden wij te prematuur, later in dit traject kunnen deze nog eens bekeken worden. Er waren meer partijen die deze mening (nouja eigenlijk een feit) deelde maar toch waren er ook veel partijen die dit wel het moment vonden om te amenderen. Al deze aanpassingen aan dit plan hebben het niet gehaald maar wel stipte Tjeerd twee onderwerpen aan om later extra aandacht aan te besteden; parkeren voor deze woningen en de ontsluiting van deze ontwikkeling.

Het volgende punt op de agenda was het debat over de sociale grondprijs waarbij Groep de Boer aan de raad vroeg om de sociale grondprijs wel te steunen maar alleen toe te passen op de Zaanse inwoners. Ondanks dat wij het helemaal geen slecht idee vinden kunnen wij dit niet steunen omdat het wettelijk niet mogelijk is. Ook gaf de wethouder aan dat er vorig jaar 73% van de woningen aan Zaanse inwoners is gegund en dat de wachtlijsten in onze gemeente in verhouding met onze buren beter is. Het voorstel van Groep de Boer heeft het niet gehaald maar het voorstel zelf wel en daarmee kunnen woningcoöperaties goedkoper grond aankopen; nu snel gaan ontwikkelen!

Omdat collega Rijken van de PVDA heeft aangegeven dat hij wil stoppen met zijn rol in de vervoersregio Amsterdam moesten wij als Raad een nieuwe vertegenwoordiger kiezen. De keuze is gevallen op de heer Stokebrand.

Wij sloten de vergaderavond af met de kantoorstrategie van Zaanstad. Hoe houden wij genoeg ruimte in onze gemeente voor de bedrijven. Zaanstad wil een woon-werkstad blijven en daarom moet er een gedegen kantoorstrategie zijn. Deze ligt er nu en geeft ruimte aan terreinen om bedrijvigheid te blijven hebben en niet volledig te worden opgeslokt door woningbouw. Andere partijen zoals D66 willen meer regels toevoegen aan deze strategie, hier kunnen wij als echte liberalen natuurlijk niet voor zijn. Wij denken dat juist ook de andere (linkse) partijen voor deze strategie zouden moeten stemmen omdat zonder deze strategie er steeds meer mensen moeten forenzen naar buiten de gemeente. De gewenste aanpassingen zijn door de Raad in meerderheid weggestemd met uitzondering van het amendement van Rosa die naast horizontaal ook verticaal mengen toestaat. Het voorstel zelf heeft het wel gehaald en daarmee blijft Zaanstad een Woon-Werkgemeente, ook voor kantoren.

Het is uiteindelijk toch 22:10 uur geworden…

Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.

Fidel Lopes 
Fractievoorzitter VVD Zaanstad