Verslag Raadsvergadering 18 juli 2024

Met enkele minuten vertraging begon om 19:05 de laatste Raadsvergadering van dit politieke jaar met enkele belangrijke agendapunten; bestemmingsplan Peperstraat en Dukra. Tevens hebben wij ook gestemd over de begroting van de Rekenkamer en het stedenbouwkundigplan van Poelenburg Oost/Vrije watering.

Het bestemmingsplan Dukra is uitvoerig besproken in eerdere sessies en ging daarom vrij snel en bijna unaniem door de Raad. Dit gelde ook voor de begroting van de Rekenkamer en de rapportage van de geheimhouding van de stukken van de afgelopen jaren. Omdat op voordracht van Groep de Boer het agendapunt: gedragscode politieke ambtsdragers van de agenda is gehaald bleef er veel spreektijd over de de behandeling van het bestemmingsplan Peperstraat.

Groep de Boer en de Partij voor de Dieren begonnen dit debat met enkele speldenprikjes naar de coalitie omdat zij vinden dat wij als Raad te weinig ruimte laten voor het debat. Ik denk dat als wij kijken hoe vaak en hoelang er over deze straat is gesproken dat dit een onterechte aanval is geweest en alleen een strategie om het traject te vertragen. Wij als VVD willen nu snel de schop in de grond want Zaanstad heeft deze woningen snel nodig en wil deze entree van Zaanstad snel opknappen. Alle inwoners van de Peperstraat hebben jaren de tijd gehad om (in samenspraak met de woningbouwcooperaties) nieuwe woonruimte te vinden voor de tijd dat er wordt ontwikkeld in deze straat. Tjeerd sprak namens de VVD hierover en nam ons terug naar 2014 waarbij hij het plan Inverdan aanhaalde. Eèn van deze subplannen was deze Peperstraat, wij zijn ondertussen 10 jaar verder en willen graag starten. Doet dit plan mensen pijn; zeker maar wij denken dat het nodig is. De motie voor het behouden van de Beatrixtoren hebben wij tegen gestemd, wij denken dat het essentieel voor dit plan is om de mogelijkheid om deze toren te slopen altijd als mogelijkheid houden. Ook hebben wij tegen de motie van de PVV gestemd die vroeg om meer parkeerplaatsen, dit voelt voor ons als VVD raar maar Tjeerd kon dit goed uitleggen; de haalbaarheid van dit plan vraagt om minder parkeerplaatsen. Omdat dit plan dicht bij het station ligt en omdat iedereen die hier een woning koopt vooraf weet waar hij “ja” tegen zegt denken wij dat wij er niet aan ontkomen om tegen deze motie te stemmen. Het gehele bestemmingsplan is met een krappe meerderheid van de Raad aangenomen, wij kunnen na 10 jaar eindelijk een stap nemen in dit plan.

Vervolgens was het debat over de Vrije Watering / Poelenburg Oost aan de beurt. Daarin vroeg de fractie van DZ om geen sociale grondprijs te hanteren voor verkoop van gronden die in bezit van Zaanstad zijn. Deze motie is vlak voor de vergadering ingediend en hierdoor hebben wij niet voldoende onderzoek kunnen doen naar de gevolgen en voelde wij ons genoodzaakt om tegen deze motie te stemmen en ons verder te verdiepen in sociale grondprijzen. Het stedenbouwkundigplan is door de Raad vervolgens unaniem aangenomen en ook dit plan kan dus weer een stap verder zetten in het proces.

Groep de Boer was door haar spreektijd heen maar mocht van de voorzitter van de vergadering nog kort haar motie vreemd aan de orde van de dag toelichten en vroeg de wethouder naar de status van een drietal trajecten: invulling leefbaarheidsvraagstuk nav de middelen die voor de verhoging van de geluidschermen van de Coenbrug gereserveerd zijn, de ‘laadpalenvisie’ voor het laden van elektrische voertuigen en een statusupdate van de acties die zijn getrokken uit het agenda- initiatief Zero Emissie Zones. Na een duidelijk antwoord van de wethouder is de motie teruggetrokken en wachten wij terugkoppeling van het college af na het reces wat aanvangt na deze avond.

Bewoners van woonboten in de Zaanbocht in Wormerveer hebben een brief gekregen van de gemeente om binnen twee weken informatie aan te leveren tegen straffe van verwijdering van hun woonboot. DZ vroeg de wethouder waarom deze twee weken in deze vakantieperiode nodig zijn. Deze vraag en oproep tot coulance ondersteunen wij van harte. Gelukkig gaf de wethouder op voorhand al aan dat de gemeente vanzelfsprekend niet in de vakantieperiode zal gaan handhaven maar wel waarschuwingen zal uitdelen.

Naar aanleiding van de antwoorden die zijn gegeven op de vragen van GroenLinks eerder deze avond over de mogelijkheden van de gemeente en handhavers om het overlast van fatbikes tegen te gaan heeft Casper snel een motie in elkaar gedraaid die oproept om meer druk op het rijk te zetten en snel bij de Raad terug te komen met een concrete menukaart met mogelijkheden. Deze oproep werd unaniem ondersteund door de gehele raad en wij kijken met smart uit naar de antwoorden.

Het laatste wat ons deze avond rest is het afscheid van onze gewaardeerde raadadviseur en zelfs tweemaal interim griffier Andre Maaskant. Deze heeft na jaren van ambtenarij besloten om te gaan werken in de zorg. Wij wensen hem heel veel plezier en succes, hij zal door ons gemist worden.

Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.

Fidel Lopes
Fractievoorzitter VVD Zaanstad