Stephanie is alweer 2 jaar wethouder van Gemeente Zaanstad

Vandaag mag ik mij alweer 2 jaar Zaanse wethouder noemen. Dit betekent dat wij alweer halverwege de periode zijn. Trots is voor mij daarin een belangrijk woord. Het zit niet in de aard van Zaankanters om trots te zijn maar dat mag best veranderen. Wij ondernemen, wij werken hard en wij bereiken veel samen. Wie de moeite en rust neemt om rond te kijken, ziet het overal in Zaanstad terug. Natuurlijk is er teveel om op te noemen maar ik wil toch een paar hoogtepunten delen

  • Dit jaar bestaat Zaanstad 50 jaar. Het hele jaar door zijn er activiteiten (klein en groot) voor, door en met Zaankanters. Inwoners en ondernemers dragen hun steentje bij en vieren dat wij verbonden zijn in verscheidenheid. Persoonlijk hoogtepunt vind ik de Walk of Fame in mijn eigen Wormerveer waar wij gewone Zaankanters met een ongewoon belangrijke bijdrage eren en waarderen. 
  • De afgelopen twee jaar hebben wij hard gewerkt aan het verbeteren van de winkelgebieden. De leegstand is nu erg laag. Wij moeten gaan oppassen dat er niet te weinig ruimte is voor winkels. Daarom werken wij met vastgoedeigenaren samen in de vastgoedtafel om de kwaliteit nog verder te verbeteren. Ook de samenwerking met de industrie is geïntensiveerd via ZaanstadMaakstad en met de Zaanse horeca in het horeca overleg. 
  • Tijdens werkbezoeken zie ik unieke bedrijven en ontwikkelingen in de stad. Deze bedrijven zetten Zaanstad op de kaart. De opening van Mainstage in Zaanstad is daar een mooi voorbeeld van. Op een prachtige locatie zijn nu tal van toonaangevende bedrijven uit de evenementenindustrie samengebracht onder één dak. En ruimte voor bedrijven is een ingewikkelde puzzel. Een mooie ontwikkeling daarin is het formele besluit dat in juni 2023 is genomen voor de verplaatsing van Bunge naar HoogTij. Ik ben opgegroeid in de wijk naast hun fabriek in Wormerveer, pal aan de Zaan. De verplaatsing zorgt voor een toekomstbestendige en duurzame locatie voor Bunge en tegelijkertijd voor de ontwikkeling van een heel nieuw gebied. Behoud van de industrie en werkgelegenheid hierin is en blijft ook belangrijk. 
  • Zaanstad koopt jaarlijks veel in en ik wil dat de lokale economie hiervan profiteert. Daarom hebben wij gewerkt aan het vergroten van het aantal opdrachten dat naar Zaanse ondernemers gaat. Van 21% naar 25% van onze opdrachten, goed voor €61 miljoen, in twee jaar tijd. Het is belangrijk om de kansen voor Zaanse ondernemers zichtbaar te maken. Daarom organiseerden we vorige week het eerste MKB-inkoopevenement om lokale ondernemers bewust te maken van de mogelijkheden. 
  • Als werkgever hebben wij onze reiskostenregeling verbeterd, werken wij aan het verder verbeteren van diversiteit in de organisatie oa door een pilot objectief solliciteren. Ook hebben wij het inwerkprogramma verder ontwikkeld en nieuwe waarderingsfeestjes geïntroduceerd.