Verslag raadsvergadering 20 juni 2024

De raadsvergadering van 20 juni stond in het teken van de voorjaarsnota. Een zeer belangrijk onderwerp aangezien de gemeente de noodklok luid over de toekomstige tekorten die ze voorzien. De vergadering begon met de mededeling dat DZ steunfractielid Roeland Ligtvoet is gestopt. Jammer, wij hadden samen met hem plannen om artificial intelligence meer in de raad te gaan gebruiken naar aanleiding van ons agenda initiatief van een paar weken geleden.

Voordat de voorjaarsnota werd behandeld moest er eerst nog een stemming worden gedaan over het bestemmingsplan Figaro. Door een even aantal stemmen bij de vorige raadsvergadering, werd het onderwerp doorgeschoven naar deze raadsvergadering. De Figaro-toren komt tegenover het Stadhuisplein te staan. In de toren is er ruimte voor zowel woningen als kantoor ruimte, samen met de ligging van de toren is dit een mooie aanwinst voor Zaanstad. De ChristenUnie wilde met een motie proberen om minder commerciële ruimte in dit plan te voegen, wij (en een meerderheid van de Raad) hebben tegengestemd. 

Er stonden een tal van moties en amendementen op de stemagenda. Een amendement van D66 vroeg om gelden die nog over zijn in het inflatiefonds, opnieuw toe te bedelen en niet in het algemene reserve fonds terug te laten vloeien. Met het grote te kort in de financiën dat we tegemoet gaan, is de VVD van mening dat dit niet verstandig is. Door het terug te laten vloeien in de algemene reserve hebben we meer dekking voor de zware tijd die er komen gaat. Geld wat je niet hebt, moet je ook niet uitgeven.

SP en Groep De Boer wilde de gelden die beschikbaar komen door het niet uitvoeren van de verhoging van geluidschermen van de A8 beschikbaar te houden voor dit stukje A8. Wij zijn van mening dat je geld moet inzetten waar dit nodig is, de gemeente wil deze gelden gebruiken voor de leefbaarheid in Zaanstad Noord, wij onderschrijven dit natuurlijk want door het uitblijven van de A8-A9 verbinding is deze leefbaarheid elke dag minder goed te noemen. Daarom ook dat vanuit de VVD Casper Davelaar een motie ingediend om namens Zaanstad aan te dringen bij de provincie op de uitwerking van de A8-A9. Op dit moment zijn er zwaar verhoogde milieugezondheidsrisico’s langs de N203. Inwoners ervaren gezondheidsproblemen door de vervuilde lucht vanwege al het verkeer wat over de weg heen rijdt. Wethouder Slegers gaf aan dat er ambtenaren in gesprek zijn om dit te bewerkstelligen vanuit het gezondheidsrisico, om die reden is de motie ingetrokken. Een mooie en goede ontwikkeling vindt de VVD. 

De POV diende een motie in over de verschillende parkeer tarieven in Zaanstad. Op dit moment hanteert Zaanstad drie verschillende zones, in iedere zone een ander tarief. De motie roept op om in kaart te brengen de zones kunnen worden terug gebracht naar twee. Daarmee zouden er ook maar twee verschillende tarieven zijn. In de handhaving rondom het parkeren gaat het nog te veel fout in de systemen en dit zou een goede stap kunnen zijn in het juist handhaven op parkeren.

De kers op de taart was dat het amendement, ingediend door Annemarie van Nieuwamerongen, is aanvaard. Voordat het amendement aangenomen werd, was het de regel om geen woningen of maatschappelijke voorzieningen te bouwen boven scholen maar een optie. Een gemiste kans vonden de VVD en Annemarie! Met de wijziging is het voortaan de regel om wél standaard woningen en/of maatschappelijke voorzieningen te bouwen boven scholen tenzij het niet anders kan. Met het huidige tekort aan woningen kunnen we op deze manier beter gebruik maken van de beperkte ruimte in Zaanstad.

Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.

Fidel Lopes

Fractievoorzitter VVD Zaanstad