Verslag raadsvergadering 25 april 2024

De raadsvergadering begon iets later vanwege wat technische moeilijkheden. Burgemeester Jan Hamming vroeg aandacht, wat vooral met het mooie weer opkomst, van belang is: kinderen moeten meer buitenspelen. Het gebeurt helaas te weinig dat kinderen buiten spelen. Steeds vaker wordt het pleintje in de buurt ingewisseld voor de Playstation of een andere game console. Het is voor kinderen en hun ontwikkeling van belang dat ze voldoende buiten zijn en ook buiten spelen. Iets wat hopelijk weer meer van de grond komt met mooi weer.

De vergadering gaat verder met een kort aantal mededelingen waar er twee van uit springen. Lars Drenth stopt met zijn werkzaamheden als steunfractielid van Groep Lassooy vanaf het heden. Daarnaast neemt Merel Kingma neemt het stokje als fractievoorzitter van D66 over van Flip Hoedemaker. Een nieuw gezicht in de gemeenteraad is Dustin Benjamins. Hij is beëdigd als steunfractielid van DZ.

De stemmingen zonder debat begonnen en alle stemmingen werden door de hele raad akkoord bevonden. Een van de onderwerpen die voorbij kwam was de straatnaamgeving. Stephanie Onclin heeft in haar tijd als raadslid des tijds een motie ingediend over straatnaamgeving. Haar doel was om een wijk te voorzien van straatnamen met daarin toonaangevende vrouwen. De uiteindelijke uitwerking is een iets andere variatie daarin, namelijk vrouwelijke plantkundigen maar toch op basis van deze motie. 

De raad moest hierna stemmen over het Huis van de Wijk in Poelenburg/Peldersveld. Het Huis van de Wijk komt op de plaats waar tot op heden de Spaghettiflat staat. In dit nieuwe gebouw zijn straks een bibliotheek, het Sociaal Wijkteam, het Jeugdteam en Centrum Jong te vinden. Tevens is dit een vervanging van het huidige buurthuis De Poelenburcht. In combinatie met 320 nieuwe woningen waarvan een groot deel sociale huur zal dit een toevoeging zijn voor de wijk Poelenburg/Peldersveld. 

De VVD ziet graag een opvangplek in het Huis van de Wijk. Er is vanuit inwoners en professionals veel vraag. Op deze manier worden ouders ontzorgt als zij bijvoorbeeld naar afspraken gaan. Wethouder van der Laan heeft een toezegging gedaan hier in samenspraak met het wijkcentrum de mogelijkheden te onderzoeken en hierdoor konden wij de motie intrekken. 

De nieuwe huisvestingsverordening is door de gehele raad aangenomen, natuurlijk niet zonder een uitvoerig debat waarin ook een motie van onze Annemarie op de planning stond. De VVD heeft gepleit om de wijk Nieuw-West (Westerwatering) toe te voegen aan de lijst van plaatsen waarvoor nu een omzettingsverbod geldt, tot onze spijt heeft Annemarie de rest van de raad niet kunnen overtuigen en zullen wij in de volgende ronde moeten proberen om deze wijk toe te voegen. Dit is mogelijk omdat een motie van de PVDA het wel heeft gehaald die vraagt om alle wijken in Zaanstad te onderzoeken en terug te koppelen naar onze raad. De motie van de PVV om statushouders geen voorrang meer te geven op de woningmarkt heeft het niet gehaald, wij snappen waarom de PVV deze motie heeft ingediend maar realiseren ons ook aan welke regels wij ons moeten houden. 

De hele raad is positief over de nieuwe marktverordening. De oude marktverordening voldeed niet meer aan de Europese eisen en om die reden moest er een nieuwe komen. In de nieuwe verordening is er een nieuwe looptijd van vergunningen voor 15 jaar opgenomen voor de ondernemers. Goed om te weten is dat de Europese richtlijnen gebaseerd zijn op schaarste van marktvergunningen voor marktkooplieden. In Zaanstad is van deze schaarste geen sprake en zien we helaas steeds meer leegstand. Om die reden heeft de raad dan ook een motie aanvaard die het college verzoekt een marktvisie te gaan schrijven om de markt juist in de toekomst te behouden in Zaanstad.

De laatste weken zijn er landelijk signalen dat de bevolking in Nederland onder de gewenste vaccinatiegraad zit. Vooral onder kinderen is het een toenemend probleem. Dit kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van kinderen en ook volwassenen kunnen hier last van krijgen. Een motie van verschillende partijen uit de raad die aandringt om het college een ambassadeursrol te vervullen voor het Rijksvaccinatieprogramma alleen maar aanmoedigen. Ouders moeten zich bewust zijn van noodzakelijkheid en het nut van vaccineren van hun kinderen. 

Als afsluiting stonden er 6 moties vreemd op de agenda. Geen van de moties werd gesteund door de VVD en slechts 1 heeft het zonder onze steun gehaald. Dit betreft een motie over de BOPA’S, een buitenplanse omgevingsgplanacitviteit welke ROSA heeft ingediend. Door een trucje wat ROSA heeft toegepast in de samenwerking met de VVD konden wij deze niet steunen, dat is geen manier van samenwerken als je het ons vraagt. De andere moties die wij niet hebben gesteund en die het ook niet hebben gehaald: in bouwplannen verplicht woningen voor gehandicapten opnemen, het hijsen van de Europese vlag op het stadhuis en het sluiten van het jongerencentrum in Poelenburg.

Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.

Fidel Lopes
Fractievoorzitter VVD Zaanstad