Verslag raadsvergadering 4 april 2024

De agenda was redelijk leeg en daarmee kon de raadsvergadering van donderdag 4 april wel eens een korte worden. Maar niets was minder waar! Op de agenda stond het afscheid van raadslid Peter Kranenburg van DZ. Na mooie woorden van burgemeester Hamming nam hij onder luid applaus afscheid van de gemeente en haar raad. De beëdiging van zijn plaatsvervanger Maikel Kat volgde. Het was echter de beëdiging van Dustin Benjamins als steunfractielid van DZ die ervoor zorgde dat de vergadering later begon. Een recent interview met Dustin in de Orkaan riep vragen op bij sommige raadsleden. Hierop werd besloten om de beëdiging te verplaatsen naar de volgende raadsvergadering zodat de fractievoorzitters tijd hebben om met Dustin in gesprek te gaan over het interview.

Op de stemagenda zonder debat stond slechts een onderwerp, een nieuwe kandidaat voor de agendacommissie. Omdat er slechts een kandidaat is die zich beschikbaar stelt, Natasja Cornelisse (POV), is zij automatisch aangesteld voor de functie. Wij wensen Natasja namens de fractie veel succes.


Het definitieve ontwerp van de verbindingsweg Dropsstraat – Communicatieweg moet worden vastgesteld. De VVD is van mening dat het plan wat er ligt een verbetering voor de infrastructuur en de leefbaarheid in Zaanstad Noord. De omliggende wegen zullen met dit nieuwe plan worden ontlast en de toestroom van het verkeer zal verbeteren. Echter zijn er veiligheid punten die in onze ogen beter kunnen. Zo zijn de rijrichtingen op de fietsrotondes in beide richtingen. De fietsbond en andere verkeerdeskundigen doen verslag over soortgelijke verkeerssituaties en concluderen dat het voor de verkeersveiligheid van belang is om op rotondes in 1 fietsrichting te hebben. Gelukkig is dit het geval bij het ontwerp van deze verbindingsstraat, echter op andere plekken in Zaanstad-Noord niet. Na een motie van de VVD is er besloten om deze nieuwe rotonde als pilot te gebruiken om te gaan meten hoeveel mensen er alsnog tegen de richting in fietsen. Met de resultaten van deze metingen moet worden gekeken naar eventuele verkeersongelukken en een relatie hiertussen. Wethouder Slegers heeft de raad ook toegezegd dat er een onderzoek komt over de veiligheid op rotondes voor fietsers in combinatie met de twee rijrichtingen. 

Het Ecohof in Wormerveer biedt Zaankanters met een groen hart de kans om gezamenlijk te wonen. Het is een woonproject geleid door Parteon waarbij klimaatadaptatie en duurzaamheid centraal staan. In het project komen 12 sociale huurappartementen en 11 koopwoningen. De gemeenteraad van Zaanstad heeft het plan akkoord bevonden.

Onze gemeente heeft regelmatig last van de niet of slecht onderhouden infrastructuur. Situaties doen zich voor waarin wegen om deze reden afgesloten worden en er onveilige verkeerssituaties ontstaan. De VVD heeft om deze reden een motie ingediend die verzoekt op het aandringen van het onderhoud dat nog moet plaats vinden. Zaanstad moet voorkomen dat de inwoners en de economie van onze gemeente overlast hebben door de uitval van de infrastructuur. Deze motie is door de Zaanse raad aangenomen. 

In deze raadsvergadering staat infrastructuur centraal, want ook de trein komt voorbij. De gemeente Alkmaar heeft een overeenstemming bereikt met de NS om in het weekend een nachttrein tussen Amsterdam en Alkmaar te laten rijden. Een motie van D66 verzoekt om in gesprek te gaan met NS en de gemeente Alkmaar. Doel van het gesprek is om de mogelijkheden te onderzoeken om de nachttrein te laten stoppen in Zaandam, de Raad van Zaanstad wilde hier het budget niet voor vrijmaken en daarom is deze motie niet aangenomen. 

Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.

Fidel Lopes
Fractievoorzitter VVD Zaanstad