Verslag eerste raadsvergadering van 2024 - 1 februari 2024

Met 20 minuten vertraging door een geheime mededeling voor de raad, heeft Burgemeester Hamming de eerste raadsvergadering van dit jaar geopend. De vergadering startte met aandacht voor de leesvaardigheid van de kinderen in Zaanstad. Een droevige start van het jaar voor de Zaanse raad; Ton Brinkman, 24 jaar lid van de gemeenteraad en 12 jaar wethouder, is op 89 jaar overleden. De huidige raad heeft een eervolle minuut stilte gehouden voor hem. Na de personele wisselingen bij GroenLinks konden wij overgaan naar de inhoudelijke punten.

Beginnend met het verlenen van krediet voor de tijdelijke woningen op sportpark Poelenburg en het bouwplan Figaro, het inzetten van middelen uit de inflatiereserve, het benoemen van twee nieuwe leden voor de agendacommissie en het benoemen van een nieuw lid van de klankbordgroep Burgermeester. 

Het eerste punt van debat is het vaststellen van het bestemmingsplan voor de Jasperstraat in Poelenburg, bij velen bekend als de “ Spaghettiflat”. Vanzelfsprekend heeft de SP geprobeerd om het aantal sociale huurwoningen omhoog te brengen, de raad heeft ook deze keer dit amendement niet aangenomen. PVV, DENK en DZ hebben de raad gevraagd om af te zien van het toevoegen van deelauto’s in dit plan en de parkeernorm te verhogen. Ook wij snappen dat bij ruimtelijke ordening plannen er ruimte moet zijn voor de parkeerplaatsen en dat het autobezit zal blijven toenemen. Tegelijkertijd is de VVD ook voorstander van het hanteren van gestrande afspraken. Wij begrijpen dat er soms scherpe keuzes gemaakt moeten worden. Om deze reden hebben wij gekozen om niet voor deze moties te stemmen. Wij zullen deze discussie zeker meenemen in het debat later dit jaar als de raad de nieuwe parkeernormen van Zaanstad gaat vaststellen. 

Het volgende punt op deze avond was het nieuwe Preventie en handhavingsbeleid alcohol voor de komende jaren. In dit plan, dat voortborduurt op de landelijke alchoholwetgeving uit 2021. zet Zaanstad in op een betere preventie en verminderen van alcoholgebruik bij jongeren. Voor de betutteling die sommige partijen in onze raad willen toepassen: daar past de VVD voor. Daarom hebben wij niet gestemd voor de moties die vragen om drank alleen nog maar bij de slijter te verkopen en reclame voor alcohol te verbieden.. Gelukkig kon de meerderheid van de raad deze visie onderschrijven en het college was ook bereid om hierin mee te werken. 

Anés heeft zitting in de werkgroep participatie die een startnotitie heeft opgesteld waarin de kaders voor Zaanstad worden weergegeven bij participatietrajecten. Er waren diverse amendementen ingediend die vragen bijvoorbeeld om een extra instrument beschikbaar te stellen als extra check voordat het stuk wordt afgerond. Deze kon de wethouder toezeggen en daarom kon dit amendement ook ingetrokken worden. De input van de training Participatie die de raad heeft gevolgd gaf handvatten voor het beleid. maar omdat wij denken dat dit amendement zinloos is omdat in het stuk al wordt gevraagd om de onderzoeken te betrekken hebben wij tegen dit amendement gestemd. De moties van de SP die vragen om de stukken simpeler te maken en in diverse andere talen aan te bieden hebben wij niet gesteund. Naar onze mening is het beginpunt van participatie het leren van de Nederlandse taal en dat bevorder je dit niet door de stukken te blijven aanbieden in de moedertaal. 

De dekking voor de ontwikkeling van Durghorst II waar ook de nieuwe Pelikaan in zal moeten gaan huisvesten was het volgende punt op de agenda. De gehele raad was snel akkoord met dit stuk maar natuurlijk ook hier was parkeren het hete hangijzer. PVV en LZ hebben gevraagd om een nieuwe telling om te controleren of het parkeren werkelijk voldoende is voor deze locatie. Wij hebben getwijfeld over deze motie omdat wij de gevolgen van de motie nog niet kunnen overzien en twijfelen of deze uitvoerbaar is. De wethouder heeft aangegeven dat hij van mening is dat er een goede telling is gedaan maar ziet het probleem niet van een extra telling. Wanneer blijkt dat parkeren een probleem zal vormen, zal de vergunning vanzelfsprekend niet afgegeven worden, om deze reden hebben wij voor de motie gestemd. 

Aan het eind van de avond een tweetal moties vreemd; vrijwel de gehele oppositie heeft gevraagd om de parkeernota aan te passen op de zienswijzen die zijn gegeven in de raad. Wij zijn van mening dat dit had gekund, maar dat het traject dat nu is gekozen door het college ook een mogelijkheid is. Het college verwerkt technische aanpassingen en de politieke aanpassingen zullen in april worden besproken in de raad, daar zullen wij het geluid van de VVD luidkeels laten horen. 

Als klapstuk heeft de gehele raad het college de opdracht gegeven om de onderhandelaars voor een nieuw kabinet te wijzen op de geldtekorten in de gemeenten. Hier maakt de VVD zich al tijden druk om dus ondersteunt deze motie van harte. 

Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.

Fidel Lopes
Fractievoorzitter VVD Zaanstad