Kamer wil maas in Opiumwet dichten na Zaanse alarmbel

Naar aanleiding van een geval in Zaanstad en een oproep van burgemeester Jan Hamming en de lokale politie heeft de Tweede Kamer gisteren, vervroegd, gesproken over de wet die designerdrugs illegaal moet maken. Deze chemische drugs hebben veel overeenkomsten met verboden middelen als XTC en amfetamine, maar kunnen toch legaal worden verkocht omdat ze een net iets andere samenstelling hebben. De Zaanse VVD heeft afgelopen week contact gehad met Tweede Kamerlid Judith Tielen en haar voorzien van onze input zodat dit gebruikt kon worden in het debat.

De inmiddels grootste partij PVV is voor, evenals de mogelijke toekomstige coalitiepartners VVD, NSC en BBB en de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP. Na een noodkreet van burgemeester Jan Hamming en de Zaanse politiechef Sherwin Tjin-Asjoe werd het onderwerp versneld op de agenda van de Kamer gezet.

Gemeente Zaanstad moest namelijk 1100 kilo designerdrugs die onlangs in een bedrijfspand werd aangetroffen, teruggeven aan de eigenaar. Door het ontbreken van een molecuul, vallen de spullen niet onder de opiumwet.

Demissionair ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) willen de designerdrugs verbieden door de Opiumwet te wijzigen. Momenteel bevat deze een lijst met softdrugs en een lijst met harddrugs. Daar willen de bewindslieden een derde lijst aan toevoegen waarin hele stofgroepen worden verboden. Dat moet het kat-en-muisspel voorkomen met drugsproducenten die middelen zodra ze verboden zijn een klein beetje aanpassen en daarna weer door kunnen gaan met legale verkoop.

Tegengas

De fracties van D66 en GroenLinks-PvdA zijn kritischer over het wetsvoorstel. Zij vinden het in sommige gevallen beter om drugs streng te reguleren in plaats van te verbieden. Joost Sneller (D66) en Hammings partij- en plaatsgenote Songül Mutluer denken dat de overheid zo meer grip houdt op de excessen: gebruikers kunnen beter worden voorgelicht en de handel blijft uit handen van criminelen. Wij als VVD denken dat we hiermee juist de deur voor criminelen juist meer open zetten en wij als gemeente wellicht nog vaker voor schut staan bij hen. 

Stoffen die een vergelijkbare werking hebben als MDMA moeten worden gelegaliseerd, vindt Mutluer, omdat ze de risico’s hiervan mee vindt vallen. Andere meer schadelijke drugs worden wat haar betreft wel verboden. Ze waarschuwt voor mogelijk negatieve gevolgen als middelen verboden worden die niet schadelijk zijn. Het Kamerlid ziet gebeuren dat mensen de lijst met verboden stofgroepen minder serieus gaan nemen.

Bekijk het debat hier en de inbreng van Judith Tielen is om 11:55 uur: https://bit.ly/3GYx1r7