Verslag Raadsvergadering 30 november 2023

30 november 2023, de laatste dag van de maand november. De raadsvergadering begon na de gebruikelijke handdruk van de burgemeester. De avond begon met de aankondiging van de afsplitsing van Marianne de Boer, die verder gaat als "Groep de Boer" vanwege onenigheid over de werkstijl van Democratisch Zaanstad. Ook werden felicitaties overgebracht aan de heer van Haasen van de PVV voor zijn plaats in de Tweede Kamer. De heren Zwart (POV) en Ligtvoet (DZ) werden deze maand beëdigd als steunfractieleden. Er werd ook een nieuwe Raadsgriffier aangewezen, namelijk mevrouw Catsbrug die het afgelopen jaar heeft warmgedraaid onder leiding van de huidige interim griffier de heer van Dam. Tevens is door het installeren van de heer van Haasen er een plek vrijgekomen in de VRA delegatie van Zaanstad, deze zal opgevuld worden door de heer Rijken (PVDA).

Tijdens de vergadering stonden verschillende onderwerpen op de agenda, waaronder een interpellatiedebat, een zeldzaam instrument van de raad. De oppositie diende dit debat in tegen wethouder Slegers, later meer over dit onderwerp. De volgende punten werden behandeld zonder stemming:

Verordening op de gemeentelijke adviescommissie Welstand en Monumenten Zaanstad 2024 (vastgesteld)

Vaststelling bestemmingsplan Lint Krommenie (vastgesteld)

Herstelbesluit bestemmingsplan Hofwijk Noord fase 1 (vastgesteld)

Wijziging GR recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (vastgesteld)

Wijziging GR recreatieschap Twiske- Waterland (vastgesteld)

Wijziging Verordening financieel beheer recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer Amendement RAUM POV (vastgesteld)

Wijziging Verordening financieel beheer recreatieschap Twiske-Waterland Amendement POV (vastgesteld)

Zienswijze tweede begrotingswijziging 2023 GGD ZW (vastgesteld)

Subsidieregeling Voor- en vroegschoolse educatie en onderwijsachterstandenbeleid Zaanstad 2024 (vastgesteld)

Aanwijzing gemeentelijk monument Houtloods 17 (vastgesteld)

Aanwijzing Functionaris Gegevensbescherming (vastgesteld)

Benoemen lid auditcommissie (Guido van Zanen treedt terug, Jochem de Haan heeft zich kandidaat gesteld (vastgesteld)


Mevrouw Kingma van D66 opende het interpellatiedebat, waarin zij benadrukte dat wethouder Slegers de raad herhaaldelijk niet, niet tijdig of niet volledig heeft geïnformeerd. Verschillende raadsleden deelden hun zorgen over onnodige risico's en gebrek aan informatie voor de raad als hoogste orgaan van de gemeente. Wethouder Slegers bood vervolgens zijn verontschuldigingen aan en deelde mee dat hij aan de raad de brief van minister Harbers wilde toelichten en een reactie van de partners hierop wilde bespreken en niet met een onvolledig verhaal naar de raad wilde keren. Na reacties van raadsleden en de coalitie, waarin zowel kritiek als begrip werd geuit, volgde een motie van treurnis tegen wethouder Slegers, die uiteindelijk werd verworpen omdat deze niet werd ondersteund door de coalitiepartijen.

Vervolgens werd overgegaan tot het debat met stemming over de volgende punten:

De tweede wijziging van de visie "De identiteit van Zaanstad - linten, dijken en paden" waarop ROSA een Amendement heeft ingediend die vraagt om meer regels mee te geven vooraf. Dit amendement werd verworpen omdat de bestemmingsplannen al zorgvuldig waren nagelopen.

Vaststellen bestemmingsplan Vijfde partiële herziening Bedrijven Zuid Uitbreiding Havenkade Hoog Tij (unaniem aangenomen)

Vaststelling DO Stadsweg A7 CD (aanvaard)

Onttrekking openbaarheid van Zaanderhorn. (aanvaard)

Zienswijze businesscase Samen Sterker GGD (unaniem aanvaard)

Na deze stemming volgde de behandeling van enkele moties vreemd aan de orde:

Na diverse moties van de Partij voor de Dieren over het Noordzeekanaal gebied was het de beurt aan de moties van de VVD. Casper vroeg aan de gemeente om het winkelcentrum in het Kaaikhof onder de loep te nemen en te zorgen dat de inrichting beter wordt. In een werkbezoek hebben hij en Fidel gezien dat het fietsen door het Kaaikhof momenteel wordt uitgenodigd. De wens en bedoeling is dat dit niet mogelijk is om de veiligheid te waarborgen. De Raad steunde deze motie unaniem en het college omarmde dit initiatief. 

Een andere motie van de VVD om de voorzitter van de veiligheidsregio (toevallig onze burgemeester) op te roepen om in zijn landelijk overleg te pleiten om niet te stoppen met het luchtalarm omdat dit voor 7% meer bereik zorgt bij bijvoorbeeld visueel beperkte, ouderen maar ook anderstalige  werd eveneens aangenomen door de raad, enige partij die het nut van deze motie niet zag was de lokale D66.

Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.

Fidel Lopes

Fractievoorzitter VVD Zaanstad