Zorgen over armoede vooral bij gezinnen - "Verhoging van de norm lost tijdelijk maar een klein deel van het probleem op"

De raad maakt zich zorgen over Zaankanters die niet of nauwelijks kunnen rondkomen. Gemiddeld maakt slechts iets meer dan de helft van hen gebruikt van gemeentelijke regelingen voor minima. Om mensen met een laag inkomen te ondersteunen heeft Zaanstad verschillende regelingen getroffen. Wie minder dan 110% van de bijstandsnorm verdient, komt daarvoor in aanmerking.

Van enkele regelingen, zoals Meedoen Zaanstad (sport en cultuur) en de de ZaansePas, kunnen huishoudens met inkomens tot 120 % van de bijstandsnorm gebruik maken. Een nog grotere groep (140%) kan de landelijke energietoeslag krijgen. De raad vreest dat vooral meer gezinnen in lagere inkomens in financiĆ«le problemen komen, als tijdelijke steunregelingen wegvallen. 

Begin 2024 debatteert de raad over een nieuw voorstel voor het armoedebeleid. "Verhoging van de norm lost tijdelijk maar een klein deel van het probleem op", reageert VVD woordvoerder Jovana Blazevska. "Minima zijn uiteindelijk meer gebaat bij versterking van hun weerbaarheid. Denk aan het bevorderen van Taal- en digitale vaardigheden en praktijkervaring. Volgens de Zaanse armoedemonitor is het aantal minima (minder da 110% van de bijstandsnorm) overigens gedaald. De gemeente lijkt goed op weg met haar regelingen. Maar zij moet ervoor zorgen dat veel meer mensen daarvan ook gebruik gaan maken."

Blazevska vindt dat er nog weinig oog is voor de weerbaarheid van de "werkende armen"; mensen met looninkomsten tot 130% van de bijstandsnorm. "Hun besteedbare ruimte wordt kleiner. Weten we wie dat zijn? Banen veranderen. Worden de vele praktisch opgeleide werknemers in de Zaanse industrie bijvoorbeeld hierop voorbereid? Dat gesprek moeten we ook echt gaan voeren."