Bij de aanbieding van deze begroting zei de wethouder financiën dat het college enkele bezuinigingen niet heeft willen doorvoeren omdat het college wil blijven investeren in onze gemeente en de mensen in deze gemeente. Wat hier meespeelt is dat het ons vrijwel elk jaar niet lukt om het geld op te maken door bijvoorbeeld het blijvende tekort aan collega’s binnen dit huis. Dit college durft keuzes te maken voor de toekomst. Hier zitten ook maatregelen tussen die vervelend, maar wel noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de financiële problemen groter worden. Soms moet je ruimte geven en soms moet je grenzen stellen.
Voor de VVD is het belangrijk dat tekorten worden aangepakt door minder uit te geven, nadrukkelijk niet door de belastingen te verhogen. Als wij kijken naar de begroting die nu voorligt zien wij hier wel een indexatie in de OZB, de afvalstoffenheffing blijft gelijk aan het voorgaande jaar en de rioolheffing laat in procenten een sprong zien. De kosten voor de inwoners van Zaanstad stijgen, maar wanneer wij deze wegzetten tegen de stijgingen in de gemeentes om ons heen of de inflatie waar vele bedrijven ons mee confronteren dan denken wij dat de pijn minimaal is gebleven. Daar zijn wij dan weer wel trots op.
Dan willen wij u meenemen in enkele punten waarvan onze mondhoeken omhoog gingen:
• Het plan “MAAK Zaanstad” waar de VVD één van the founding fathers van is, begint voor steeds meer van onze inwoners zichtbaarder te worden. Bouwkranen bepalen de skyline van Zaanstad, dit is iets wat wij ook meer hopen te zien in de randen van onze gemeente.
• Veel kleine en grote Zaanse bedrijven zijn op eigen initiatief hard bezig met de verduurzaming van hun bedrijf.
• De uitvoering van de Economische visie gaat starten. Een goed draaiende economie zorgt voor de nodige financiële middelen waarmee we maatschappelijke doelen kunnen gaan bereiken. Zoals ook bepleit bij de behandeling van de voorjaarsnota snappen wij dat niet de hele visie direct doorgevoerd kan worden maar wij zijn blij te lezen dat er wel een stap gemaakt gaat worden om het onderwijs en de arbeidsmarkt goed op elkaar te laten aansluiten. Hier ligt de toekomst voor een sterke economie in Zaanstad.
Maar natuurlijk zien wij als VVD ook zorgpunten waarbij onze mondhoeken niet omhoog gingen:
• De gemeente groeit en dit zorgt ervoor dat het college komend jaar bijvoorbeeld weer 15 miljoen extra beschikbaar stelt voor jeugd, WMO, en armoedebestrijding, krijgen wij dit jaar dat geld wel op of presenteert het college wederom een onder uitputting op dit domein? Maar gelukkig zien wij door deze groei ook extra gelden voor handhaving. Specifiek wil ik hier de aanpak van jeugdcriminaliteit noemen. Hier zal de VVD op zeer korte termijn een agenda initiatief voor indienen om met u verder te praten over de invulling en opties die wij nog zien op dat gebied.
• De uitwerking van de infrastructuurplannen duren veel te lang. Dit terwijl het verkeer meer en meer vastloopt in Zaanstad en alle mobiliteitsbewegingen toenemen zolang onze gemeente groeit. Voorbeelden zijn de permanente files op dinsdag en donderdag op de N203 in Zaanstad Noord welke op te lossen zijn met de aanleg van de A8-A9 en de files rond Westerwatering welke op te lossen zijn door de derde ontsluiting van die wijk in combinatie met het openen van de busbrug. De VVD blijft hierop hameren en de ontwikkelingen scherp in de gaten houden.
Het is wederom goed dat het college juist in onzekere tijden verantwoordelijkheid neemt voor “ons deel” van het probleem in 2026 en 2027. Het college is conform de denklijnen ook scherper aan de wind gaan varen in deze begroting. Met deze niet sluitende begroting geven wij, samen met vele andere gemeenten, een signaal aan Den Haag. Wij roepen vanaf deze plek het college wederom op om door te gaan met de harde lobby in Den Haag en hen duidelijk te maken dat als wij meer taken krijgen, wij ook meer knaken nodig hebben.
Onverwachts zullen wij ook dit jaar weer geld moeten uitgeven aan het organiseren van verkiezingen. De mensen in onze stad hebben 22 november weer de mogelijkheid om te kiezen voor een partij die verantwoordelijkheid neemt en problemen van nu en in de toekomst wilt oplossen. Een partij die zich realiseert wat nodig is in Nederland: een overheid die jou niet vertelt hoe jij jouw leven moet leiden maar gelooft in de kracht van de individu. Een overheid, en wij als lokale politici zijn hier ook onderdeel van, die mensen niet klein houdt maar hen juist laat groeien en trots laat zijn op hun prestaties. Een land dat ruimte geeft én tegelijk ook grenzen stelt.
Maar natuurlijk kunnen zij ook kiezen voor een partij die de problemen maar voor zich uit blijft schuiven en blijven geloven in gratis geld en het boek “rupsje nooitgenoeg” vroeger wellicht iets te vaak voorgelezen hebben gekregen.