Verslag Raadsvergadering 21 september 2023

De eerste raadsvergadering van het nieuwe jaar waar weer veel onderwerpen over ruimtelijke ontwikkeling op de agenda stonden en daarmee dus ook veel onderwerpen voor Tjeerd. Nadat wij Katinka Kroon van GroenLinks weer voor 16 weken welkom hebben geheten in ons midden hebben wij stilgestaan bij de herbenoeming van Jan Hamming. Na mooie woorden van de stadsdichters, de voorzitter van de vertrouwenscommissie en natuurlijk Jan zelf konden wij overgaan naar de stemmingen zonder debat.

Wij hebben de nieuwe Kinderombudsman onze zege gegeven, gezorgd dat raadsvoorstellen makkelijker getekend kunnen worden, enkele bestemmingsplannen waar fouten in zaten aangepast en het college akkoord gegeven op de aankoop van de IKEA kavel in Zaandam. Ook het bestemmingsplan voor de Badhuisweg stond zonder debat gepland maar omdat de PVV hier graag nog een woordje over wilde doen hebben zij terstond een motie ingediend waardoor dit punt toch naar de debatagenda is verplaatst. De PVV heeft niet de moeite genomen om een nieuwe motie te schrijven en heeft de motie van de SP welke later op de avond ook naar voren komt gekopieerd. Nadat de SP in de schorsing overleg heeft gehad met DZ en de PVV kon het debat aanvangen. Vanzelfsprekend koos de CDA ervoor om ook spreektijd aan dit onderwerp te besteden, wij deden net als vele anderen van de raad dit niet. Wij vonden van alles van dit plan maar hebben de afgelopen tweeënhalf hier al vaak genoeg over gesproken en de Raad heeft gesproken wat ons betreft. Laten we nu snel deze woningen gaan realiseren.

Het tweede debat ging over de uitgangspunten voor de Figarolocatie naast het station in Zaandam. Hier zijn een tweetal moties voor ingediend; eentje vraagt ons om de ontwikkelaar mee te geven dat de voorkeur van de gemeente is om een verticaal bos in het ontwerp te verwerken. Wij vonden dit te beperkend en hebben daarom tegen deze motie gestemd omdat wij de ontwikkelaar de mogelijkheid willen geven om een mooi en betaalbaar ontwerp te leveren. Daarnaast was er nog een motie waar onze partij ook onder stond, deze vroeg om de ambtenarenfietsenstalling in de uitgangspunten te blijven handhaven. Gelukkig was een ruime meerderheid voor deze motie en is hij aangenomen. Wij zijn nu benieuwd hoe de ontwikkelaar deze fietsenstalling een plek gaat geven in het plan.

Voor de Dorpsstraat 476 in Assendelft, een onderwerp wat wij voor het reces van de agenda hebben gehaald omdat de participatie niet goed gegaan was, lag er een startnotitie. Nu was dit beter gegaan en daarom kon dit nu besproken worden. De SP heeft een motie ingediend waar zij vragen om seniorenwoningen toe te passen in dit plan. Omdat wij ook hier de ontwikkelaar van dit plan, met 19 woningen, niet vooraf extra eisen mee te geven, hebben wij hier ook tegen gestemd. De gehele startnotitie heeft het gehaald.

Na de pauze zijn we begonnen met de behandeling van de verlenging van BIZ Stadshart Zaandam. Een motie van GroenLinks, SP en PVDA vraagt de gemeente om in gesprek te gaan met de ondernemers op de Zuiddijk om te bekijken of deze ook in een BIZ zouden moeten gaan. Wij als VVD vinden dit een goede oproep maar willen wel dat de actie blijft liggen bij de ondernemers voor een BIZ. Dit moet wel een andere BIZ worden dan de BIZ Stadshart, dit is de raad (en de wet trouwens ook) met ons eens. De verlenging van de BIZ Stadshart mag vanuit de Raad weer voor 5 jaar doorgaan, een goed besluit wat de winkelstraat mooi en onderhouden houdt.

ROSA heeft de wijziging Linten, dijken en Paden welke Zaanstad wil doorvoeren op de debatagenda gezet. Er wordt een stuk Assendelft aan deze visie toegevoegd. Tevens wordt in dit stuk ook de beleidsregels iets afgezwakt naar richtlijnen. Dit omdat er is gebleken dat de harde beleidsregels ervoor hebben gezorgd dat er niet altijd gebouwd kan worden en deze regels (zoals het hoort bij regels) weinig ruimte voor interpretatie. Wij als VVD vinden juist deze aanpassing een goede, hierdoor moet er meer met gezond verstand gehandeld worden. Deze motie heeft het ook niet gehaald.

De avond is geëindigd met een motie vreemd aan de orde over het parkeren bij sociale huurwoningen. Ondanks dat wij natuurlijk altijd pleiten voor meer parkeerplaatsen vinden wij het idee van de SP om bij elke sociale huurwoning een parkeerplaats aan te bieden niet haalbaar. Meerdere redenen: hierdoor worden woningbouwplannen soms niet haalbaar, bevoordelen wij de bewoners van sociale huurwoningen boven die van de midden en dure woningen. Elke parkeerplaats kan maar eenmaal uitgegeven worden namelijk. Zoals gehoopt en verwacht heeft de raad tegen deze motie gestemd.

Mocht je naar aanleiding van dit verslag of naar aanleiding van een andere kwestie contact met mij willen opnemen dan ben ik te bereiken via fidel.lopes@vvdzaanstad.nl of via 06 13 505804.

Fidel Lopes
Fractievoorzitter VVD Zaanstad