Fidel spreekt namens de Zaanse VVD de algemene beschouwingen naar aanleiding van de voorjaarsnota uit

Voorzitter, Zoals u wellicht wel bekend is, was de titel van ons verkiezingsprogramma: Zaanse Trots. Wij als VVD’ers zijn trots, trots op deze stad, trots op de mensen in deze zaal, trots op de ondernemers in de stad en zo kan ik nog wel even doorgaan. MAAR toen wij dit jaar de voorjaarsnota zagen moet ik eerlijk zeggen dat wij daar niet trots op waren. Wij kijken tegen een niet sluitende meerjarenbegroting aan, wij gaan als stad dus meer geld uitgeven dan dat we hebben. In ons verkiezingsprogramma hebben wij duidelijk aangegeven dat wij hier geen voorstander van zijn. We dekken structurele uitgaven met incidentele middelen. We nemen een grote gok en we kunnen niet investeren in onze mooie stad zoals wij graag zouden willen. Daar baalt de VVD van…

Ook dit  jaar liggen er grote opgaven. Door bijvoorbeeld de gestegen rente, hogere kosten en loonstijgingen, loopt het begrotingstekort de komende jaren op. Het is daarom goed dat het college zijn verantwoordelijkheid neemt en ingrijpt in de uitgaven en de lasten zo minmogelijk bij de inwoners van Zaanstad legt.


Wij willen vandaag en al die dagen en maanden die we met deze raad nog gaan hebben, werken aan de Zaanstad van de toekomst. Werken aan deze stad, die onverminderd doorgaat en zijn eigen plan trekt. Ik wil dat onze kinderen, neefjes, nichtjes of buurkinderen over 30 jaar wakker worden in een stad waar zij trots op zijn!


Maar die stad komt er niet vanzelf. Als wij in 2050 iets willen bereiken betekent dit gisteren beginnen. Slagen maken! Daarom vragen wij volgende week bij de behandeling van deze nota het college onder andere het volgende:


  • Wat is de status van de opstelling van de busbrug, gaan wij dat dit jaar nog meemaken?
  • Wat is de status van de verhuizing van de Kraaien?
  • In 2021 zijn er nog maar 145meldingen binnengekomen bij Meld Misdaad anoniem, is de stad veiliger geworden of zijn de inwoners bang om te melden?
  • Hogere uitgave voor beleid, maar het aantal jeugdhulpvragen neemt toe. Werkt het beleid wel? Wij kijken met smart uit naar de behandeling van de hervormingsagenda jeugd waarin we dit kunnen bespreken met elkaar.  
  • In het recent uitgekomen rapportleefomgeving wordt specifiek genoemd dat Krommenie gezonder kan. Wat doet de portefeuillehouder eraan om niet elk jaar een kasschuif voor de a8-a9 te presenteren want deze weg is een oplossing voor dit probleem.
  • Wij vragen het college ook om goed na te blijven denken over huisvesting van aan ons gelieerde partijen. Een voorbeeld: Sportbedrijf in het gemeentehuis kantoor laten houden waardoor deze hoge kostenwegvallen bij realisatie van nieuwe zwembaden.


Maar u kent de VVD als positief kritische denker dus wij hebben ook veel goede dingen gelezen in deze nota;


  • Zaanstad krijgt meer vertrouwen in zijn inwoners en ondernemers, hierdoor zullen er aan de voorkant mindercontroles zijn. Dit vinden wij een goede tendens. Maar van de VVD mogen de straffen bij een geconstateerde bewuste fout dan wel omhoog. Fraudeurs kan je goed opsporen door bijvoorbeeld het inzetten van de beschikbare data waar wij een paar weken geleden nog met elkaar over in gesprek zijn gegaan.
  • Zaanstad gaat verstandige keuzesmaken met het geld van de inwoners en wil gaan investeren in projecten die de stadverfraaien en bereikbaar houden. Hier lezen wij dus de opstelling van de busbrug, de derde ontsluiting van de Westerwatering en het koppelen van de A8aan de A9.
  • Het plan Figaro naast het stadhuis is eerder gestart dan we vorig jaar dachten, dit helpt onze woningbouwopgave te realiseren.
  • Het gevoel van verkeersveiligheid inde stad is gegroeid met 10% naar 50%.
  • Er zijn afgelopen jaar meer banen beschikbaar gekomen in Zaanstad en ondernemers geven de gemeente gemiddeld een6,1. Dit was vorig jaar nog een 5,9, elk jaar een stap vooruit.
  • Ook lezen wij dat het collegeprojecten die niet voldoende werken gaat stopzetten, dit is daadkracht waar wij gelukkig van worden. Dit college durft keuzes te maken ook al weten het college dat niet iedereen dat leuk vindt.


Voorzitter, de stad van de toekomst die wij voor ogen hebben wordt niet alleen bepaald door hoe de fysieke ruimte er uitziet. Het gaat ook om de mensen die in die stad wonen. Zaanstad, stad van ruim 160.000 mensen met 180 verschillende nationaliteiten. Een mooi mozaïek van mensen, culturen en ideeën. Die stad kan in de toekomst alleen vorm krijgen als iedereen in deze stad de kans krijgt zichzelf te zijn. Diens eigen ‘ik’ mag bloeien en in alle veelkleurigheid en diversiteit mag zijn wie die is. Speciaal in deze week waarin we belachelijke acties zoals regenboogvlaggen die in de brand worden gestoken moeten meemaken, vindt de VVD het belangrijk om hier stil bij te staan. Wij hopen dat wij Roze Zaterdag naar Zaanstad mogen halen om met elkaar te laten zien hoe tolerant Zaanstad is.


Het is goed dat het college juist in onzekere tijden verantwoordelijkheid neemt. Wij roepen vanaf deze plek het college nogmaals op om een harde lobby te voeren in Den Haag en hen duidelijk te maken dat als wij meer taken krijgen, wij ook meer knaken nodig hebben. Mocht dit nog steeds niet bij hen doordringen dan moeten we misschien maar eens aan acties gaan denken; bij de bonden werkt een staking, waarom doen wij dat niet en voeren wij enkele taken gewoon niet meer uit?


Tot slotvoorzitter. Voor de VVD is het belangrijk dat tekorten worden aangepakt doorminder uit te geven én nadrukkelijk niet door de belastingen te verhogen. Hier zitten ook maatregelen tussen die vervelend, maar wel noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de financiële problemen groter worden. We moedigen het college aan om toe te werken naar een sluitende begroting voor 2024. Dat is namelijk wat de VVD verwacht.


Zet cookies aan om de video te tonen.