Voormalig VVD wethouder Judith Schouten-Burger geridderd voor vele verdiensten

Voormalig VVD-wethouder en zeer gewaardeerd lid Judith Schouten-Burger is zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Die eer viel haar te beurt vanwege de vele verdiensten van Schouten voor de samenleving. Ze stond onder meer aan de wieg van hospice De Schelp.

Schouten combineerde een politieke carrière met zorg voor de samenleving. Namens de VVD was ze acht jaar wethouder, van 1998 tot 2006, waarbij ze in de gemeente Zaanstad verantwoordelijk was voor de portefeuilles welzijn, cultuur en mediabeleid.

Haar maatschappelijke staat van dienst is ellenlang. Judith Schouten was jarenlang actief bij basisschool De Loopplank, waar ze als lid van de medezeggenschapsraad mede de koers en visie van de school uitzette. Na haar wethouderschap nam ze samen met Anja de Vries het initiatief om een hospice in de Zaanstreek op te zetten, een kleinschalige zorgvoorziening voor mensen met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Dat werd uiteindelijk hospice De Schelp in Krommenie, dat in oktober 2008 zijn deuren opende.

Schouten was verantwoordelijk voor het vinden van een locatie voor het eerste hospice van de Zaanstreek, hielp mee met het werven en selecteren van de vrijwilligers, aan de inrichting van het huis en voor het formuleren van de zorgvisie. In de beginjaren was Schouten bestuurslid bij het hospice maar in 2012 gaf zij aan dat ze de zorg aan bed en het contact met de mensen miste. Ze zette haar werk bij het hospice voort verder als zorgvrijwilliger.

Ook bij de aanloop naar een tweede locatie van het hospice was Judith Schouten nauw betrokken. Zij dacht mee over de nieuwe locatie en de indeling en inrichting van het huis. Ook benaderde zij sponsoren.

Het netwerk dat Schouten in de Zaanse gemeenschap heeft opgebouwd, komt goed van pas bij haar inzet voor De Schelp. Naast haar jaren als volksvertegenwoordiger is ze betrokken bij de Rotary Zaandam Oost, waar ze door de jaren heen vele sponsoracties op poten heeft gezet om het hospice te steunen. Ook is ze actief voor het UNC Fonds van Uitvaarvereniging Associatie en IJmond, dat goede doelen steunt. En sinds 2021 werkt ze als vrijwillige kracht bij de Voedselbank Zaandam.

Aan locoburgemeester Stephanie Onclin de eer om de versierselen uit te reiken aan haar partijgenoot. ,,Judith Schouten-Burger heeft ook voor mij als Zaanse politica veel betekend, zij is voor mij een belangrijke inspiratiebron. Ik vind het een eer om dit als locoburgemeester te mogen doen.’’