Slopen of renoveren doe je met gezond verstand

VVD op werkbezoek bij woningcorporatie ZVH.| Franck Storm en David Bloemendaal van woningcorporatie ZVH hebben Annemarie en Tjeerd een rondleiding gegeven in de P.L. Takstraat in Zaandam. De huizen in deze straat zijn ruim honderd jaar oud en ondergaan een renovatie zodat ze het energielabel A krijgen. Dat is hard nodig.

De palen waarop de woning staan zijn nog goed maar de balken onder de vloer moeten vervangen worden. De ramen krijgen het best isolerende glas en de muren worden aangepakt. Alle elektriciteit en riolering wordt vernieuwd. Dat is ingrijpend, niet alleen technisch en projectmatig maar ook sociaal. Sommige mensen wonen hier al meer dan veertig jaar en dan is het best even wennen als je huis zo grondig wordt aangepakt. ZVH zorgt met haar aannemers dat de bewoners slechts 3 tot 4 weken uit hun huis moeten om daarna weer terug te kunnen keren in hun nieuwe huis. Wel een iets hogere huur maar met een veel lagere energierekening waardoor de bewoners per saldo er op vooruit gaan. 

Deze buurt leent zich prima voor renovatie, maar alleen omdat de huizen bouwtechnisch nog in goede staat zijn. Een aantal woningen zijn jaren geleden wel gesloopt en in dezelfde stijl weer herbouwd. ZVH maakt met gezond verstand de afweging of sloop en nieuwbouw de beste oplossing is of dat er gerenoveerd kan worden. Sloop en nieuwbouw was bij de wijk Het Vissershop de beste oplossing en daar wonen de oorspronkelijke bewoners al weer een aantal jaren met veel plezier.