In Zaanstad zijn veel buurten waar panden staan die een stuk geschiedenis laten zien. Zo ook de oude sociale huurwoningwijken, die vroeger “arbeiderswijken” werden genoemd. Om dat zichtbaar te houden hebben wij, net zoals in veel andere steden, regels opgesteld om deze cultuur historische waarden te behouden. VVD Zaanstad is voor bescherming van het cultureel erfgoed en monumentale objecten en hoe wij dit doen staat beschreven in de zogenaamde welstandsnota. Deze nota wordt periodiek herzien en omdat dit de laatste keer in 2013 was gebeurd presenteerde het college een wijzigingsvoorstel. Dit was nodig omdat de wensen van woningen sterk gewijzigd waren in de afgelopen jaren. Denk hierbij aan het tekort aan woningen die de woningbouwcorporaties moeten aanpakken tezamen met de duurzaamheidsopgave. Kunnen zij huizen opknappen of is het beter om te slopen en nieuw te bouwen.
Met de gepresenteerde nieuwe welstandsnota was VVD Zaanstad niet tevreden. Er waren drie belangrijke zaken die wij wilden veranderen.
Ten eerste werd er te weinig rekening gehouden met de wens van de woningcorporaties om bij renovatie of nieuwbouw in een vroeg stadium de eisen van de welstandscommissie te horen. Hierdoor moesten de corporaties vaak weer terug naar de tekentafel.
Ten tweede vonden wij dat particulier bezit buiten de nieuwe regels moest vallen. Zij zouden ook onder het zelfde welstandsregime komen en dat past totaal niet in ons gedachtengoed.
Ten derde vonden wij dat het proces voor aanwijzing tot monument door deze nieuwe regels veel te makkelijk werd en hierdoor veel eigenaren van potentieel monumentale panden buitenspel werden gezet.
Door middel van twee amendementen van de VVD en één van de PvdA die in de raadsvergadering van 3 februari 2022 met een grote meerderheid zij aangenomen hebben wij de nieuwe welstandsnota naar tevredenheid kunnen aanpassen.