De aanhouder wint - Motie VVD voor Roze zaterdag 2024

Vrijheid om te mogen zijn, wie je bent. De vrijheid en veiligheid ervaren om als lesbische vrouw, homoseksuele man, transgender- of intersekse persoon in Zaanstad volledig geaccepteerd je leven te kunnen leiden. Helaas is dat nu niet zo.

VVD Zaanstad vindt het belangrijk dat deze vrijheid, veiligheid en acceptatie vergroot worden. Het organiseren van een Roze Zaterdag (https://rozezaterdagen.nl/) in Zaanstad kan hierbij helpen. Roze Zaterdag is een jaarlijks evenement dat ieder jaar in een andere stad wordt georganiseerd en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, groot feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele en genderdiversiteit.

Al in 2014 dienden we mede een motie in om een Roze Zaterdag in 2016 of 2017 te gaan organiseren. Inmiddels zijn we jaren verder en is het nog steeds niet gebeurd. Daarom dienden we in februari 2021 opnieuw een voorstel bij de gemeenteraad in (https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/9708496/3 ) en gisteren werd eindelijk het besluit in de gemeenteraad genomen om ons te gaan kandideren voor Roze Zaterdag 2024! (https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/10968722/4/Motie+vreemd+Roze+Zaterdag+in+Zaanstad)  

Bij deze de tekst waarmee we gisteravond de motie toelichtten:

“Het is vanwege corona begrijpelijk, maar toch jammer dat er vanavond geen Zaankanters op de publieke tribune mogen plaatsnemen. Want er zouden graag een aantal mensen hierbij aanwezig willen zijn om zo hun steun te tonen voor deze motie om Roze Zaterdag te gaan organiseren in Zaanstad:

·        Hugo, die jaren lang getrouwd was maar ondertussen met zichzelf worstelde omdat hij eigenlijk homo is maar daar nooit voor durfde uit te komen.

·        Mohammed en Fatih: twee mannen die u graag willen vragen om middels Roze Zaterdag het onderwerp lhbtiq+ veel duidelijker en zichtbaarder te maken, waardoor anderen weten dat zij niet de enigen zijn en dat je in Zaanstad hand in hand over straat mag lopen zonder belaagd te worden.

·        Els en Claire: twee jonge meiden die elkaar van school kennen en nu stiekem een relatie hebben. Zij zouden graag Roze Zaterdag willen aangrijpen om zelf ook meer voorlichting op scholen te organiseren zodat meer jongeren over hun gevoelens en twijfels durven te gaan praten en geen angst voor pesterijen meer hoeven te hebben.

·        Maar ook Rob: Roze Zaterdag trekt niet alleen Zaankanters, maar ook mensen van buiten onze stad die graag gebruik maken van de horeca en culturele voorzieningen en daar ook flink voor willen betalen. Inkomsten die hard nodig zijn voor de horeca en culturele sector.

Deze Zaankanters kijken nu vanuit huis voor het eerst naar een raadsvergadering en vragen of zelfs smeken dat u vóór deze motie stemt.

Ja, het kost geld. Maar het levert zo veel meer op, zowel in financiële zin, maar vooral ook in humane zin. Meer aandacht, erkenning en acceptatie voor LHBTI. Namens Hugo, Mohammed, Fatih, Els, Claire en Rob, onze lhbtiq+ collega’s hier in de raad, onze ambtenaren en al die andere Zaankanters: laat zien dat u deze mensen niet alleen met woorden of teksten in verkiezingsprogramma’s accepteert, maar stem voor deze motie en laat zien dat u hen ook in de praktijk accepteert als mens en dit samen met hen wil vieren op Roze Zaterdag 2024 in Zaanstad!”    

De motie is aangenomen en Zaanstad gaat zich dus kandidaat stellen om Roze Zaterdag in 2024 te organiseren. De gemeente moet voor 15 april een voorstel hiertoe indienen. Uiteindelijk wordt tijdens Roze Zaterdag 2022 in Rotterdam, op 18 juni, bekendgemaakt welke gemeente Roze Zaterdag 2024 mag organiseren. Wij hopen natuurlijk dat Zaanstad dit mag gaan doen!



Zet cookies aan om de video te tonen.