Vrijwilligerswaardering.

De VVD is nauw betrokken bij 2 initiatieven in Saendelft: de ontwikkeling Groen Waterrijk en de proef met afval scheiden. Dat betekent niet alleen wat voor de raadsleden maar vooral veel voor de vrijwilligers die betrokken zijn bij de initiatieven.

Zoals de actiegroep geen kliko’s in de achtertuinen van Saendelft. Het eerste beeld was, we bestellen stickers om aan te geven welke afvalsoort er in welke container kan, plakken die erop en de rest gaat vanzelf. Nou niet dus, eerst de raad informeren en betrekken bij het plan en dan veel praten en frustratie omdat er weinig medewerking werd ervaren vanuit het stadhuis. Dat kwam omdat de ambtenaren gehouden waren de uitgangspunten vanuit de raad te respecteren. Dus weer naar de raad, de VVD heeft het voortouw genomen om met andere partijen een voorstel te schrijven. Eindelijk kon de actiegroep aan de slag. Maar dan ben je er nog niet. Meedenken over acties, zelf bewoners spreken, aangeven hoe de afvalstromen verdeelt konden worden over de containers, de facebookpagina beheren, in overleg met de ambtenaren en raadsleden vervolgacties bespreken. En dan de stress omdat de resultaten van het afvalscheiden de eerste maanden echt niet geweldig waren. Je bent er dus niet zomaar. Reden voor Rina Schenk om contact op te nemen met de wijkmanager om te vragen of er een vrijwilligerswaardering kon worden geregeld voor de leden van de actiegroep. Dat kon, de taart werd besteld, de speech geschreven en de leden naar de Forbostrook gelokt met de mededeling: kun je er zijn en het is leuk. Afgelopen zaterdag zijn Marloes en Jeroen in het zonnetje gezet door wethouder Noordzij. René en Francis konden er niet bij zijn maar die zijn gebeld door de wijkmanager. De taart met foto van een minicontainer werd symbolisch doorgesneden. Het gebaar van waardering werd enorm gewaardeerd en ook op de facebookpagina waren de reacties positief. 

Nog zo’n stel vrijwilligers zijn Saskia en Corrine van het initiatief Groen Waterrijk. Een park aanleggen op de Forbostrook, speelgelegenheid voor de jonge kinderen, een honk voor de ouderen, een hondenspeelplek en ga zo maar door. Ook dat heb je niet zo geregeld. Na het groene licht van de gemeenteraad werd er regelmatig overlegd met een flinke groep buurtbewoners hoe het hele terrein kon worden ingericht. En als je dat dan hebt moeten er afspraken worden gemaakt met de gemeente. Alleen al het overleg met de gemeente hoe het contract met de gemeente er uit moet zien heeft de nodige hoofdbrekens opgeleverd. En het zoeken van sponsoren want de gemeente geeft geen geld voor de inrichting. Het is en blijft een buurtinitiatief. De eerste resultaten worden zichtbaar. Ook voor deze groep heeft Rina Schenk een vrijwilligerswaardering aangevraagd. Afgelopen zaterdag was er de maandelijkse werkochtend. Wat waren Corrine en Saskia verrast Rina en de wijkmanager aan te treffen op de door de dames geregelde picknicktafels. En de wethouder was er ook. Voor ze het wisten kregen ook zij een speech van de wethouder en de vrijwilligers waardering. Een grote verrassing en de dames waren er erg blij mee. 

Tijdens de NL Doet dagen is het initiatief van Groen Waterrijk aangemeld. Heeft u een uurtje over? Doe dan mee op 29 mei en help het initiatief een handje!