Wat heeft de fractie (tot nu toe) bereikt.

Wij zijn nu 3 jaar onderweg in deze raadsperiode. Goed om te kijken wat wij bereikt hebben vanuit het verkiezingsprogramma en de onderwerpen die nog meer in de afgelopen periode geagendeerd zijn. Deze lijst is niet uitputtend. Volg de fractie vooral via facebook, instagram, twitter of de website. Daar doet de fractie regelmatig verslag van de resultaten.

VVD Zaanstad heeft een aantal speerpunten waar wij elk voorstel aan toetsen. Dat zijn veiligheid en beperken van overlast voor onze inwoners, zoveel mogelijk mensen aan het werk en daar hoort de aansluiting van onderwijs naar arbeidsmarkt en het stimuleren van werkgelegenheid bij, bereikbaarheid van Zaanstad vooral met alle groeiambities en keuzevrijheid voor het vervoermiddel, lasten voor onze inwoners die niet de pan uitrijzen, een mooie openbare ruimte, een ondernemersvriendelijk klimaat en de uitgaven van Zaanstad kritisch blijven volgen en met voorstellen komen. De fractie vindt ook het verkleinen van de afstand tussen inwoners en de politiek belangrijk; in gesprek gaan met en luisteren naar wat de inwoners graag willen. Wij zijn er voor de inwoners en niet andersom.

Hieronder een aantal concrete punten die zijn bereikt.

Veiligheid en overlast:
Bodycams voor handhavers, meer geld voor ondermijning, meer gebruik van (tijdelijke) camera's, meer (jeugd)boa's. 
Het messenverbod & preventief fouilleren. Met dit initiatief samen met een aantal andere partijen heeft VVD Zaanstad landelijke aandacht gekregen.
De burgemeester kan woonoverlast aanpakken naar aanleiding van ons initiatief om dit in APV op te nemen (dwangsom en/ of last onder bestuursdwang opleggen).
Kluisjescontrole en -bij ernstige verdenking van verboden middelen- preventief fouilleren uitgevoerd op scholen
In navolging van de top 600 aanpak van Amsterdam heeft Zaanstad de 075 aanpak. Hiermee worden jongeren die van het verkeerde pad zijn geraakt of dat dreigen te raken zowel met repressie als presentie op het rechte pad gezet. 

Mensen aan het werk:
Taalachterstand bij jonge kinderen wegwerken door extra leertijd en hen daardoor betere kansen te geven bij scholing en daarna de arbeidsmarkt.
Bouw van de Techlands. Inzetten op werk voor iedereen (bijstand & jeugdwerkloosheid), samenbrengen van onderwijs & werkgevers.
Aangenomen motie om betere plekken voor camperplaatsen te vinden waarbij een ondernemer de uitvoering gaat doen.
Het project waarbij alle bijstandsgerechtigden opnieuw worden opgeroepen is verlengd. Samen met WerkOm wordt ingezet op duurzame uitstroom naar werk voor wie dat mogelijk is en gepaste zorg en deelname aan de maatschappij voor wie dat niet kan.

Bereikbaarheid in en naar Zaanstad:
Het onderzoek naar de mogelijkheden voor een extra ontsluitingsweg voor Westerwatering ter hoogte van de Vincent van Goghweg gaat uitgevoerd worden inclusief een verdieping van het spoor.
De rondweg in Westerkoog wordt veiliger voor fietsers gemaakt in relatie tot het openstellen van de busbrug 24 uur per dag.
De verbinding van de A8 naar de A9 staat blijvend op de agenda bij het college en gelukkig is de variant door Wormerveer en Krommenie afgevallen. In de tussentijd wordt een extra weg bij Assendelft onderzocht om de Dorpsstraat alvast te ontlasten. 
Het openstellen van de busbrug voor 24 uur per dag is besloten en komt steeds dichterbij.
Bij elk plan voor het bouwen van huizen wordt kritisch gekeken naar het aantal parkeerplaatsen dat voorgesteld wordt zodat mensen niet belemmerd worden in hun keuze van een vervoermiddel. Ook blijven wij benadrukken dat infrastructuur en woningbouw hand in hand moeten gaan. 

Lasten voor onze inwoners beperken:
Lastenstijging OZB blijft beperkt tot de inflatiecorrectie
De steeds weer stijgende zorgkosten staan door blijvend aandringen van de VVD nu op de kaart (door het Rekenkameronderzoek en artikel Follow the Money) waardoor er kritischer gekeken wordt naar de uitgaven en wordt gewerkt aan structurele oplossingen
Het college heeft toegezegd te zoeken naar een oplossing voor de hoog oplopende kosten voor het begraven en onderhoud begraafplaatsen in 2021. De tariefstijging voor 2021 is niet doorgegaan.

Betrokkenheid inwoners:
De VVD heeft samen met andere partijen het initiatief genomen om afvalscheiding in Saendelft te gaan opstarten door middel van een proef met alles in ondergrondse containers. Deze vorm heeft een groot draagvlak bij de inwoners. De proef loopt tot 1 mei 2021 en de resultaten worden steeds beter.
Het teruggeven van de Forbostrook aan de inwoners. Het initiatief is van start en het perceel is voor 5 jaar uit de verkoop gehaald en wordt nu ingericht als park, evenementenplek en speelgelegenheid. Met de recente sneeuwval bleek dit al een groot succes!
Bij het invoeren van betaald parkeren in een wijk is altijd een bewonersonderzoek nodig om te beoordelen of de inwoners van de wijk het willen. 

De fractie van VVD Zaanstad: Stephanie, Rina, Annemarie, Tjeerd, Harm Jan, Jose, Anes en Hans.