Er zijn in 2016 drie vormen van Echte Burgerparticipatie ingesteld en vorig jaar geevalueerd. Dat waren het Lagerhuisdebat, de motiemarkt en de wijk is van iedereen. Uit de evaluatie bleek dat het Lagerhuisdebat en de motiemarkt gewaardeerd werden. De wijk is van iedereen heeft niet het resultaat opgeleverd dat er van verwacht werd.
De werkgoep heeft nu nieuwe voorstellen aan de raad voorgelegd. De motiemarkt, het buurtgesprek en 18-. Het voorstel 18- is tot stand gekomen door samenwerking met het Bertrand Russell. Vanuit een schoolbezoek aan de raad waar u eerder over heeft kunnen lezen is het idee ontstaan om scholieren die nog niet mogen stemmen toch te betrekken bij onderwerpen waar de raad nog een besluit over moet nemen. In februari 2020 nog net voor de Corona is een eerste programma opgesteld en uitgeprobeerd bij het scholenbezoek. Dit heeft nu geresulteerd in het voorstel van Rina Schenk om deze vorm als standaard aan te gaan bieden aan scholen. Met dank aan Marco Olij van het Bertrand Russell voor zijn enthousiasme en inzet om deze vorm uit te proberen bij het scholenbezoek van februari.
Het tweede voorstel waar Rina aan gewerkt heeft is het buurtgesprek. Door de wijkmanagers te betrekken bij het aanpassen van het Lagerhuisdebat naar een buurtgesprek zijn er waardevolle wijzigingen doorgevoerd in de opzet. U treft de link naar de voorstellen hieronder aan:
https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/9047567/1/Initiatief%20voorstel%20buurtgesprekken
https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/9047561/1/Initiatief%20voorstel%20ideeenmarkt