Geen vuurwerkverbod - een knallend werkbezoek

Vandaag mocht ik op bezoek bij Reinier van Bofi Vuurwerk. In de afgelopen weken heeft de raad meerdere keren met elkaar en ondernemers gesproken over het initiatief van GroenLinks, ROSA, SP en PvdD om vuurwerk in zijn geheel te verbieden in Zaanstad.

Als VVD zijn wij tegen zo’n verbod omdat;

- is niet te handhaven alleen voor Zaanstad

- vergunning voor vuurwerk verkoop is net voor 10 jaar verleend aan ondernemers; als overheid moeten wij een betrouwbare partner zijn. Een verbod binnen een jaar na de vergunning past daar niet bij

- Landelijke wetgeving is in de maak en verbied al heel veel vuurwerk dat zorgt voor een deel van de overlast. Eerst afwachten wat daar het effect van is

- een alternatief zoals een lasershow wordt meestal ook begeleid door vuurwerk, is niet te organiseren op meerdere plekken in de stad en is zeer gevoelig voor het weer.

- Veel overlast en (dieren)leed wordt veroorzaakt door vuurwerk dat al illegaal is en op tijdstippen dat afsteken al verboden is. Een lokaal verbod gaat daar minimale invloed op hebben.

- Ondernemers worden al in hun portemonnee geraakt door de landelijke wetgeving die er aan komt. Bovendien is voor veel ondernemers door corona het vuurwerk ineens een hoofdzaak geworden waar dat eerder een bijzaak was. Wij moeten deze ondernemers juist ondersteunen en niet nog meer schade toebrengen.

Op de foto is te zien welk vuurwerk straks allemaal niet meer mag worden verkocht. Dat is al best veel!

Verder heeft hij mij laten zien wat verkopers en leveranciers samen doen om het vuurwerk milieuvriendelijker te maken - zonder politieke regels. Goed om te zien dat zij zich betrokken voelen en zorgen voor innovatieve producten!

Complimenten aan de ondernemers die de raad van een goede onderbouwing hebben voorzien en hun verhaal stevig hebben neergezet en verteld! Voorlopig komt er gelukkig geen Zaans verbod omdat er geen meerderheid is en ik ben blij dat ik daar namens de VVD mijn steentje aan kon bijdragen.


Namens de fractie,
Stephanie Onclin