Geen mini containers in Saendelft - vervolg

In de raad van 27 februari 2020 is het initiatief raadsvoorstel van de VVD, POV, D’66 en LZ voorgelegd voor stemming. In het Zaanstad Beraad werd al duidelijk dat het voorstel brede steun in de raad had. En dat klopte. Met 1 stem tegen is het voorstel aangenomen. Zie ook ons stuk van 18 december op de website.

Voor de actiegroep brak toen een drukke tijd aan. Overleg met de gemeente en het intekenen van de hele buurt waar de diverse ondergrondse containers voor aangewezen werden. Nu zijn er alleen ondergrondse containers voor het wegbrengen van alle soorten afval in 1 container samen terwijl scheiden aan huis de norm is in Zaanstad. Enorme kaarten van de hele wijk met daarin de plekken van de ondergrondse containers lagen op tafel en werden van kleuren voorzien. Een eigen kleur voor papier, plastic, GFT en restafval. En de hele wijk werd via een huis aan huis brief door de gemeente geïnformeerd over de ophanden zijnde wijzigingen in het afvalbeleid. Helaas was het door de Coronamaatregelen niet mogelijk de geplande bijeenkomsten door te laten gaan. In deze brief werd gewezen op de mogelijkheid om voor plastic, papier of groente/fruit/tuinafval een minicontainer aan huis te bestellen. Een voorwaarde uit het raadsvoorstel is dat er minder dan 2100 minicontainers besteld zouden worden om de proef door te laten gaan.

En toen werd het spannend en afwachten hoeveel minicontainers er besteld gaan worden door de inwoners van Saendelft. Na de deadline was de stand:

De aantallen minicontainers:

GFT

100

OPK

78

PMD

107

Met andere woorden: de aantallen liggen ver onder het gestelde maximum dus de proef gaat nu definitief door. Er wordt hard gewerkt aan het aanbrengen van de stickers op de ondergrondse containers om te laten zien voor welke grondstof de container bedoeld is. En dan kan de proef van start en is het aan de inwoners van Saendelft om te laten zien dat ook daar afval scheiden een succes kan zijn met een andere vorm dan in de rest van Zaanstad. Een mooi voorbeeld van samenwerken tussen de inwoners en politiek om samen het verschil te maken.

Rina Schenk