De gemeenteraad van 12 december

De laatste raad van 2019 was op 12 december. Met een waslijst aan onderwerp. Gelukkig de meeste op de stemagenda of met een kort debat. Wie alle stukken of de uitzending wil zien: https://bit.ly/35zUMSn

De bestemmingsplannen voor de Toermalijn en het Noordeinde stonden op de stemagenda. Gelukkig dat er nu eindelijk een stap vooruit is gezet voor de nieuwe school die in die wijk zo hard nodig is. De uitgangpunten voor de plannen in de Hofwijk en Kanpalen had wat meer voeten in de aarde. Het voorstel is om de parkeernorm iets te verlagen om het plan haalbaar te maken zo vlak bij het centrum van Zaandam en het station Kogerveld. Voor de VVD kiezen tussen veel parkeerplekken en voldoende betaalbare woningen (40% van de 750) te bouwen. Wat de VVD betreft mogen er bij elke woning 2 parkeerplekken worden aangelegd. Maar dat maakt het plan duurder en dan lukt het niet om voldoende betaalbare woningen te bouwen. Woningen voor starters en mensen op de wachtlijst die langer dan 10 jaar is. Deze keer dus kiezen voor het aantal woningen. Het verlagen van de norm levert wel een probleem op voor senioren die nog van de auto gebruik kunnen en willen maken. Die norm ligt echt veel lager bij de nieuwe norm voor die wijk. Zie de bijdrage van Rina Schenk:

Geweldig dat er nu eindelijk een doorbraak is voor dit gebied en dat de vervuiling wordt opgeruimd. En dat er zoveel woningen worden toegevoegd aan de voorraad met ook 20 % koop in de betaalbare klasse. Totaal dus 40% in het betaalbare segment. Voor de VVD is de vrijheid om te kiezen op welke manier je je gaat verplaatsen belangrijk. De parkeernorm in dat gebied is nu gebaseerd op sterk stedelijk c en gaat naar zeer sterk stedelijk b. Ik heb de normen eens vergeleken en per woning is de norm nog altijd boven de 1 auto per woning en daarnaast een norm voor bezoekers. Alleen voor seniorenwoningen zakt de norm behoorlijk naar 0,3 parkeerplaats per woning terwijl voor ouderen die langer thuis blijven wonen het openbaar vervoer vaak geen alternatief is. Verzoek aan de wethouder om toe te zien dat bij de bouw van seniorenwoningen voldoende ruimte komt voor een auto. Wij zullen bij de uitwerking van de plannen alert blijven bij het toe te passen aantal parkeerplaatsen in de wijk. Verder kunnen wij ons vinden in het voorstel zoals dat er nu ligt.

Dan nog een motie die door de VVD is gemaakt in samenwerking met de POV, D66 en Liberaal Zaanstad. Over de afvalinzameling in Saendelft. In mei dit jaar is er een voorstel aangenomen om af te wijken van het grondstoffenplan in Zaanstad. De wijk wil graag haar inzameling in de ondergrondse containers houden in plaats van diverse minicontainers in de tuin. In het vorige besluit was er geen financiële ruimte gereserveerd om ondergrondse containers voor plastic in te passen. Dat bleven er 6 voor 4200 woningen zoals bij het winkelcentrum en het station. Grote loopafstanden en snel vol. De  motie roept op om een paar scenario’s uit te werken die dan door een initiatiefvoorstel in januari 2020 aan de raad worden voorgelegd. De raad kan dan een keuze maken. Het college heeft al toegezegd zich neer te leggen bij de keuze die de raad maakt. Een stap vooruit in dit dossier waar de meesten echt de bomen door het bos niet meer zien wat er nu wel en niet besloten is. En voor de actiegroep een laatste kans om hun plan te verzilveren. Eind januari 2020 wordt het voorstel in stemming gebracht. De motie is unaniem aangenomen!

https://bit.ly/2s1NyYx