Hans Krieger benoemd als wethouder Zaanstad

14 november 2019 is Hans Krieger benoemd als wethouder voor VVD Zaanstad. Daarnaast heeft fractievoorzitter Stephanie Onclin namens de VVD een reactie gegeven op het nieuwe coalitieakkoord.

Voorzitter, Voor de zomer maakte VVD Zaanstad een moeilijke periode door met een afsplitsing en aftreden van wethouders als gevolg.

De huidige fractie heeft de scherven bij elkaar geraapt, de schouders eronder gezet en voor u ligt daar het, voorlopige, hoogtepunt van; de VVD doet weer mee in Zaanstad.
Een dubbel gevoel zeker, maar trots overheerst. Wij gaan er nog een paar mooie jaren van maken!

Het coalitieakkoord van 2018 is de basis geweest voor dit nieuwe akkoord. In dit akkoord waren veel wensen van de VVD opgenomen en zijn al in uitvoering. Aan het oude akkoord is behoudens enkele actualiteitswijzigingen ( zoals bijvoorbeeld het weglaten van het Cultuurcluster) niets veranderd en daarmee zijn o.a. belangrijke VVD punten als het doortrekken van de A8/A9, diverse spitsproblemen oplossen, het niet verhogen van de OZB en openstellen van de busbrug onderdeel van het beleid.

Er zijn wel een aantal aanvullingen gedaan. Die zijn: de “groene”” wensen, de participatie van de inwoners en de bereikbaarheid van de gemeente voor ondernemers. Vergroening is allang niet meer “links” maar een maatschappelijke realiteit waar de VVD graag aan meehelpt dit met verstandig beleid te realiseren. Dit zien we o.a. terug in het deltaplan elektrisch vervoer waarin er plek is voor keuzevrijheid in mobiliteit maar wij wel een visie ontwikkelen over de stad. Het voorstel van de VVD om dit plan te maken en onderdeel te laten zijn van het nieuwe beleid is door alle coalitiepartijen goed ontvangen.
Het ondernemersloket komt in een andere vorm terug en inwoners worden op voorhand meer betrokken bij te nemen besluiten en samen met Democratisch Zaanstad wordt nog eens kritisch naar de financiële huishouding gekeken.

Deze samenwerking met Democratisch Zaanstad is wat de VVD betreft ook een stap om trots op te zijn. Waar in deze raad vaak gesproken wordt over nieuwe politiek, hebben wij nu een eerste stap gezet naar deze nieuwe politiek.

Voorzitter, ik wil ook niet onbenoemd laten dat in deze gesprekken ook gesproken is over de manier waarop wij samenwerken, de wens om dit constructiever te doen, en uitgesproken wat daar voor nodig is. Ook dat is ons inziens een positieve ontwikkeling. Daarmee wil ik graag afronden; Er staan mooie ambities op papier maar nu is het tijd om met elkaar de schouders er onder te zetten en deze ambities om te zetten in resultaten!