Voordracht VVD Zaanstad tijdens de Algemene beschouwingen van 31 oktober 2019

Voorzitter, bij de voorjaarsnota gaf ik aan dat het tijd is om meters te maken. Wij moeten uitdagingen aangaan, kansen grijpen en Zaanstad mooier en veiliger maken.

Wij maken een mooie stap richting een goed bereikbaar Zaanstad met de uitvoering van Avant, openstelling van de busbrug en herinrichting van de Guisweg waardoor onze stad letterlijk in beweging komt. Dit zien wij ook terug in de waardering van inwoners voor de bereikbaarheid van hun eigen wijk per auto én fiets. Voor de VVD ontbreekt alleen een hele belangrijke stap; doortrekken van de A8/A9. De inwoners en scholieren in het noorden van Zaanstad snakken naar een rustigere N203 en dorpsstraat. Naar aanleiding van een idee, geopperd op de motiemarkt door bewoners van Assendelft, is onder leiding van de VVD en D66 een agenda-initiatief gemaakt om de Dorpsstraat in Assendelft te ontlasten van het spitsverkeer. Een nieuwe ontsluiting exact op de geplande plaats waar die moet komen als de A8-A9 wordt aangelegd. Bij de voorjaarsnota is de motie om dit idee uit te werken aangenomen maar wij zien hier nog te weinig van. Niet alleen kunnen wij dit initiatief niet terugvinden in de begroting, wij hebben er van dit college tot nu toe ook nog niet over gehoord. Wederom wil ik dit college er op wijzen dat in het coalitieakkoord staat; “Wij zoeken op korte termijn een oplossing voor de verkeersknelpunten van Zaanstad Noord.” De VVD verwacht dan ook op korte termijn uitvoering van de breed aangenomen motie. 

Als je dan eenmaal bent aangekomen op de plek van bestemming is het wel zo prettig als je daar ook goed kunt parkeren, zeker wanneer het jouw eigen wijk betreft. Wij vinden het een zorgwekkende ontwikkeling dat er inmiddels méér inwoners zijn die last hebben van parkeeroverlast dan dat er inwoners zijn die last zeggen te hebben van geluidsoverlast van Schiphol. Wij zullen dan ook met een motie komen om wijkgericht tot een plan te komen om daar waar nodig de parkeerdruk op te lossen. 

De ontwikkelingen binnen MAAK.Zaanstad zijn voor de VVD mooie stappen naar een stad waar het prettig wonen én werken is. De VVD vindt het belangrijk dat onze inwoners ook op woongebied carrière kunnen maken. De wethouder heeft eerder toegezegd om te onderzoeken hoe wij meer woningen voor jongeren met specialistische jeugdhulp kunnen creëren om doorstroom vanuit wooninstellingen te bevorderen. Daarnaast willen wij graag weten wat er nodig is om wonen-achter-wonen mogelijk te maken evenals levensloop bestendige woningen. Daarom willen wij graag dat het debat met de wethouder straks dieper gaat dan de aantallen woningen en wij ook een goed gesprek gaan voeren over het soort woningen zodat het voor iedereen prettig wonen wordt én blijft. 

In het kader van prettig wonen in jouw wijk heeft VVD geïnventariseerd wat de wensen zijn van de bewoners voor invulling van de Forbostrook in Assendelft die al 20 jaar braak ligt. Onder leiding van de wijkmanager heeft een groep bewoners een plan ontwikkeld om invulling te geven aan deze strook grond en zijn zij bereid zelf een bijdrage te leveren in de aanleg en het onderhoud. Een invulling waar ook Babbels Live een plek heeft. Wij begrijpen dat deze inwoners dan wel vragen om ruimte te geven om dit idee te laten slagen door 5 jaar geen andere activiteiten voor dat deel van de strook te initiëren vanuit de gemeente. Een prachtig voorbeeld van een initiatief dat door bewoners wordt gedragen en ook door deze raad op de ideeënmarkt werd omarmd. Wij zullen daarvoor samen met Groen Links een motie indienen.

Bij de voorjaarsnota heeft de VVD de uitdaging benoemd om Zaanstad veilig te houden en de toenemende ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Wij zien dat dit college veel doet om de stad veiliger te maken en wij zijn blij om te lezen in de begroting dat zowel de high impact crimes als het totaal aantal misdrijven is gedaald. En zeker niet onbelangrijk; ook de verkeersveiligheid is volgens onze inwoners toegenomen. 

Voorzitter, in een stad waar je goed kunt wonen en werken moet je ook een waardig afscheid kunnen hebben. De VVD is in afwachting van de stukken met betrekking tot de kosten van de begraafplaatsen. De Zaanse tarieven liggen hoog t.o.v. vergelijkbare en omliggende gemeenten. Om nu het tarief te laten stijgen met 12% vinden wij fors. Wij willen graag onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het tarief zo aan te passen dat het tarief geen financiële prikkel wordt om voor cremeren te kiezen. Voor onze inwoners vinden wij het belangrijk om keuze vrijheid te hebben bij het laatste afscheid.

Wij vinden het belangrijk dat Zaanstad een fijne plek is om te wonen én te werken. Wij vinden de toename van het aantal banen dan ook een zeer positieve ontwikkeling! Het binnenhouden van het hoofdkantoor van Loders Croklaan is daar een mooi voorbeeld van. De VVD maakt zich echter wel zorgen om de ontwikkelingen van ons bijstandsbestand. In de begroting lezen wij dat het totaal aantal uitkeringen met ruim 10% is gestegen. In de antwoorden van de technische vragen lezen wij echter dat zowel het absolute aantal als het procentuele aandeel gedaald zou zijn. Graag willen wij daarover in debat met de wethouder en willen wij het college wederom verzoeken om het dashboard waarmee wij ons bijstandsbestand volgen te delen met de raad. Wij hopen uiteraard dat de trends uit de technische vragen kloppen en steeds meer mensen meedoen! 

Voorzitter, ik begon mijn verhaal dat het tijd is om meters te maken. De VVD heeft een aantal positieve ontwikkelingen benoemd en een aantal zaken die wij graag anders en beter zouden willen zien. Wij geloven dat wij de juiste weg zijn ingeslagen.  Grijp kansen, ga uitdagingen aan, maak nog meer meters en houdt koers! 


Namens de fractie VVD Zaanstad,

Stephanie Onclin


NB: Alleen de uitgesproken tekst geldt.