Gerard Ram: "Ik wil Zaanstad mooier maken"

Wethouder Gerard Ram is een pragmatisch man, zijn standpunten zijn duidelijk. Hij is afkomstig uit de Haagse Schilderswijk, had geen gemakkelijke jeugd, maar heeft door hard werken de kansen verzilverd die hij gekregen heeft. Gepokt en gemazeld daarnaast in het zakenleven is hij de juiste man voor de portefeuilles MAAK. Zaanstad, Economische Zaken, Onderwijs en P&O, ICT en juridische zaken.

Zijn drijfveer, en dat van het gehele college overigens, is om Zaanstad in elk opzicht mooier te maken. Daar kan hij actief aan bijdragen als wethouder MAAK.Zaanstad. Ram: ‘Zaanstad is een stad met grote contrasten. Mooie en lelijke plekken wisselen elkaar af. Er zijn enorm veel gebieden met potentie voor werken en wonen die kansen bieden voor de stad.’ 

MAAK.Zaanstad
Ram: “Het is op sommige plaatsen een ratjetoe. Zaanstad zit vol met onke plekken, zoals ik die met een typisch Zaans woord benoem. Plekken waar iets mist en waar we dus iets kunnen toevoegen. Die “lelijkheid” heeft tegelijkertijd ook iets moois, maar stedenbouwkundig klopt het op veel plaatsen niet. Juist op dat soort plekken kunnen we onze ambitie waarmaken. Op de Aris van Broekweg staat bijvoorbeeld een hekwerk rond een groot grasveld. En eigenlijk weet niemand wat daar precies mee moet. Nu kun je sec naar de oplossing voor dat grasveld kijken, maar je kunt ook de hele buurt aanpakken, mooier maken. Heel Zaanstad zit vol met deze plekken. Denk aan de Kleurenbuurt, de Achtersluispolder of de Peperstraat in het Centrum. Allemaal onke plekken die we veel mooier kunnen maken. We moeten samen aan de slag om te zorgen dat Zaanstad in de toekomst een plek is waar je prettig woont en werkt. Voor mensen die in Zaanstad werken en wonen moet je iets te bieden hebben met betrekking tot horeca en cultuur. 

We zijn nu bezig om de onke plekken te inventariseren. Vervolgens wil ik een plan maken: ‘het helen van de stad’ om op die manier Zaanstad mooier te maken. We moeten snelheid maken, innovatief zijn, bereidt zijn om flexibel te zijn. En dat geldt niet alleen voor grote gebieden, maar ook voor kleine projecten. Wat kan sneller, effectiever? Wat ik echt leuk vind, is dat de lokale ondernemers graag mee willen werken aan het mooier maken van hun omgeving, van Zaanstad in het algemeen. Alle onderdelen van mijn portefeuille zijn gelieerd. MAAKZaanstad, Economie en ook Onderwijs.’

Economische Zaken
 ‘Ik wil Zaanstad aantrekkelijker maken voor ondernemers. Ik heb gezegd dat dit de meest MKB-vriendelijke gemeente van Noord-Holland moet worden. De lat is inmiddels hoger gelegd. Zaanstad moet dé gemeente van Nederland worden die ondernemers het beste faciliteert en bijstaat. Ze moeten zich hier op hun plek voelen, veilig weten. Dat is niet een kwestie alleen van de vereenvoudiging van de diensten, van “een enkel loket voor alle zaken”. Het gaat erom dat je bedrijven binnenhaalt, dat je goed meekijkt wanneer een bedrijf groeit. We zetten veel meer in op accountmanagement, op acquisitie, op het actief begeleiden van bedrijven. 

Acht jaar geleden moest er veel bezuinigd worden in Zaanstad. Toen is de economie-afdeling geminimaliseerd omdathet geen wettelijke taak is. Inmiddels is die afdeling gelukkig weer gegroeid en staat nu weer heel goed op de kaart. Deze stad heeft werk nodig, anders staan we op een gegeven moment allemaal in de file naar Amsterdam. Wij zijn een woon-werkstad en het is mijn ambitie om Zaanstad steeds verder te ontwikkelen als een werk-woonstad.
 
Onderwijs
‘Ik wil graag dat iedereen de kansen krijgt om het beste uit zichzelf te halen. De banden tussen het bedrijfsleven en het onderwijs moeten nog nauwer worden aangetrokken. Zo zijn we gezamenlijk bezig met een techniekcampus, kijken hoe we het basisonderwijs goed kunnen koppelen aan de middelbare schoolopleidingen én aan de werkgevers. Bedrijven willen echt mee werken aan dit soort initiatieven omdat ze er zelf belang bij hebben. De gemeente moet organiseren, bemiddelen, maar dit soort zaken niet zelf gaan oppakken. 

Wat ik belangrijk vindt is dat jonge mensen gewoonweg moeten voelen dat er hier een toekomst is, dat er goede scholing is en aansluiting op werk. Een goed vestigingsbeleid, een fijne woon-, werk- en recreatieomgeving. Dit zijn ingrediënten om uiteindelijk te zeggen: Zaanstad heeft allure en hier wil ik zijn!  

Zaanstad zit op dit moment op een kantelpunt. We moeten nu de onke plekken mooi maken, het onderwijs koppelen aan werk en de ondernemer een goede plek bieden. Daarin ligt mijn bijdrage aan de ambities van het college om Zaanstad mooier te maken. We zijn echt bezig om de ziel van Zaanstad nog duidelijker naar buiten te brengen.
Daar past ook mijn portefeuille P & O, ICT en juridische zaken bij. Ik wil dat wij zaken mogelijk maken en dat we heldere en haalbare doelen stellen. De ambtenaren moeten in verbinding staan met de samenleving. We dienen als gemeente ook te luisteren naar experts. Wat mij momenteel nog wel wat zorgen baart, is het soms wat moeizame vergunningentraject. Stel je hebt een mooi huis met een garage waar je een schoonheidssalon in wilt vestigen. Ik ken verhalen van mensen die verschillende rekeningen krijgen terwijl de vergunning nog niet binnen is. Er heel boekwerk met regeltjes, over een metertje meer of minder oppervlakte. Mensen willen steeds meer aan huis werken. De route daarnaar toe moet soepeler verlopen. 

Er zijn gelukkig ook prachtige voorbeelden. Lasbedrijf Singeling, die bijvoorbeeld onderdelen maakt voor satellieten van ESA, is in goed overleg verhuisd naar Molletjesveer en groeien nu als kool. Zaken mogelijk maken, daar gaat het om. Door de nieuwe Omgevingswet zullen we bijvoorbeeld met MAAK.Zaanstad heel anders met elkaar gaan werken. De stad in, de inwoner, de ondernemer meer betrekken. Anne Langenesch, programmamanager Omgevingswet in Zaanstad, is trouwens tot mijn grote vreugde ambtenaar van het jaar 2018 geworden. Zij wil meewerken aan Zaanstad mooier maken, ziet in dat er veel uitdagingen zijn – lastige financiële kaders en hoge ambities – en vervult daarin een voortrekkersrol. Zij is een voorbeeld van hoe wij in de toekomst willen werken.’

Zaanse allure
‘In de rest van Nederland denkt men nog weleens dat de Zaanstreek alleen het centrum is van de koekjes, chocolade, de soepen, rijstproducten, zoutjes, mayonaise en de mosterd, van de vervaardiging van etenswaren dus. Maar onze regio blinkt op allerlei productiegebieden uit, al eeuwen lang. Er wordt hier heel innovatief gewerkt. Zo bouwde bijvoorbeeld de Rutte groep, onder meer actief in de grond-, weg- en waterbouw, een nieuwe betoncentrale in de Achtersluispolder en ontwikkelde een machine, de Smart Liberator, die beton weer kan splitsen in de grondstoffen zand, cement en grind. Een wereldprimeur! De Keizer Marine Engineering in Zaandam houdt zich bezig met hoogwaardige technieken in luxejachten. Ze hebben net tweehonderdvijftig nieuwe personeelsleden aangenomen. En er komen ook prachtige dingen bij. We zijn bezig met de vestiging van Tony’s Chocoloneley op de Achtersluispolder en bij het Hembrugterrein komt een nieuwe culturele hotspot: ‘Het Hem’.

Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag, maar ben bijzonder trots op alles dat in de Zaanstreek wordt gerealiseerd. De streek is heel flexibel. In het zakenleven heb ik geleerd dat verandering de enige constante is. Dit is de tijd waarin wij ons moeten “aanpassen”. Er heerst krapte in de markt, bedrijven zoeken expansieruimte. Nu is de tijd om daar actief op in te spelen door mensen aan elkaar te koppelen, door te faciliteren. De markt zal het oppakken, want Zaanstad heeft echt allure.’

(bron: nieuwsblad De Zaankanter)