Aftrap begrotingsbehandeling; raadslid Armagan Babaoglu vertelt

Ikzelf ben een fan van tweedehands winkels. Ik kom en koop er graag omdat ik zoveel leuke en mooie ontdekkingen doe. Van een schaal, tot aan een stoel, van een mooi boek, tot aan een oorstoel. Vaak zit er wat van mijn gading tussen! Laatst heb ik een prachtige oude schoenenpoetsdoos gekocht en wat gave kopjes. 


Doet me gelijk denken aan de verjaardag van mijn zoon. Hij wilde een nieuwe fiets en die kreeg hij. Nou nieuw, dat niet helemaal, namelijk via marktplaats…. Maar nauwelijks gebruikt en een fractie voor wat je er nieuw voor zou betalen! Slim, duurzaam en goedkoop!


Bij de gemeente gaat het er een tikkeltje anders aan toe:


Een van de onderdelen van het minimabeleid is het verstrekken van bijzonder bijstand. Bijzondere bijstand is een extra ondersteuning die de gemeente biedt aan mensen met een laag inkomen. Ook het aanvragen van spullen ten behoeve van woninginrichting kan via de bijzondere bijstand.


Tot nu toe is dit jaar in Zaanstad € 411.352,- uitgegeven aan kosten voor woninginrichting en dit is verstrekt aan 122 gezinnen. Dat is een gemiddelde per gezin van € 3.372,-. Per aanvraag kan het bedrag sterk verschillen. Bij een toekenning voor de aanschaf van een wasmachine bijvoorbeeld wordt maximaal € 370,- verstrekt, maar bij een totale woninginrichting voor een gezin met twee kinderen wordt € 5.831 als richtlijn gehanteerd. 


Toen deze cijfers mij bekend werden gemaakt dacht ik gelijk, dit moet anders kunnen! Een ander beleid waar wat ons betreft duurzaamheid en verstandig omgaan met overheidsgeld de boventoon voeren. Er zijn namelijk tal van organisaties die werk creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een duurzame bijdrage leveren aan een schoner milieu door hergebruik en recycling van goederen; de kringloopwinkel. 


Wij vinden het heel normaal dat wanneer je iets echt dringend nodig hebt de gemeente je helpt, maar dat hoeft niet altijd met splinternieuwe spullen! De VVD stelt dan ook voor; heb je echt wat nodig? Wij helpen je graag in samenwerking met de kringloopwinkels in de regio!